Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Snart kan du teste om du har vært smittet

Folkehelseinstituttet håper en ettertest kan være klar om noen uker.

TESTER: FHI jobber med testkit for å etterteste personer for coronasmitte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
TESTER: FHI jobber med testkit for å etterteste personer for coronasmitte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Mange har hatt milde forkjølelsessymptomer uten å bli testet for coronaviruset. Nå jobber Folkehelseinstituttet med en test som kan sjekke om du tidligere har vært smittet av viruset. Det melder NRK.

- Folkehelseinstituttet (FHI) har kjøpt testkit for undersøkelse av antistoffer mot coronavirus, og i likhet med flere andre laboratorier skal vi snart i gang med å prøve ut og kvalitetssikre metoden, sier overlege Anne-Marte Bakken Kran til NRK.

Antistoffer kan påvises i blodet hos de fleste etter to-tre uker, og sannsynligvis tidligere hos noen, forteller overlegen.

CORONAVIRUSET: - Dersom store deler av befolkningen laster ned denne appen, vil det bli mulig å trappe ned tiltakene fortere, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Video: Regjeringen Vis mer

I tillegg til å ha kjøpt inn testsett fra medisinsk-teknologiske firmaer, samarbeider Folkehelseinstituttet med Oslo universitetssykehus om å utvikle en egen norsk metode for antistoffpåvisning.

- Kittene vi har bestilt vil være ferdig utprøvd i løpet av noen uker, og forhåpentligvis være tilgjengelig for personer da. Men testen de utvikler på OUS er en test de lager selv og tar lengre tid å prøve ut. Begge disse testene er laboratorietester, men det er to ulike måter å måle antistoffer på, sier overlegen til NRK.

En slik test vil kunne være aktuell for alle der det er av interesse å avklare om de har hatt covid-19 eller ikke, som for eksempel helsepersonell. Det er foreløpig ikke planlagt detaljene i hvordan en slik test vil tilbys, men ifølge NRK er det ønskelig å tilby testing via fastlegen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!