Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snart kan skjenkestedene i hele landet bli tvunget til å stenge tidlig

Onsdag tar Arbeiderpartiet stilling til skjenketider og ruspolitikk.

STENGTE KRANER?: Arbeiderpartiets storingsgruppe vil onsdag diskutere ruspolitikk, deriblant skjenketider. Foto: AP
STENGTE KRANER?: Arbeiderpartiets storingsgruppe vil onsdag diskutere ruspolitikk, deriblant skjenketider. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag tar Arbeiderpartiets stortingsgruppe stilling til spørsmålet vedrørende maksimal skjenketid over hele landet. Det kan ende med at alle utsteder i landet må stenge tappekranen senest klokken 02.00, noe ikke alle er like begeistret for.

- Vi mener at et av hovedargumentene for bevaring av maksimal nasjonal skjenketid klokken 03.00 er at lokaldemokratiet må få fungere, og at den enkelte kommune er de nærmeste til å beslutte skjenketider, sier direktør i NHO reiseliv, Kristin Gyldenskog, til Dagbladet.

Gyldenskog mener serveringsbransjen er en viktig del av reiselivet, og engasjerer seg derfor i saken.

- Det som fungerer godt ett sted i Norge, fungerer ikke nødvendigvis like godt andre steder. Derfor vil en nasjonal bestemmelse om maks skjenketid til klokken 02.00 være uheldig, sier Gyldenskog.

Motstridende rapporter Politiet har flere ganger påstått at det er en klar sammenheng mellom skjenketider og antall voldsepisoder. Politimesteren i Vestfold, Marie Benedicte Bjørnland, har tidligere vist til en undersøkelse gjort av Statens institutt for rusmiddelforskning, som viser at volden øker 17 prosent i gjennomsnitt dersom utestedene stenger 03.00 i stedet for 02.00.

I en rapport utarbeidet av Menon Business Economics for NHO reiseliv, konkluderes det med at det ikke er noen sammenheng mellom voldsbruk og utesteders skjenketider.

- NHO Reiseliv mener at å lovfeste tidligere skjenkestopp for alle ikke gir noen mening. Politistatistikken gir ikke svar på om det er sammenheng mellom skjenketider og vold, sier Gyldenskog.

Skeptisk Ordføreren i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen (Ap), er skeptisk til å stramme inn skjenketidene nasjonalt.

ØNSKER LOKALDEMOKRATI: Direktør i NHO reiseliv, Kristin Gyldenskog. Foto: NHO reiseliv
ØNSKER LOKALDEMOKRATI: Direktør i NHO reiseliv, Kristin Gyldenskog. Foto: NHO reiseliv Vis mer

- Her i Lillehammer har vi hatt åpne ølkraner til klokken 03.00 i helgene en god stund. Mitt inntrykk er at både politiet, kommunen og næringen selv er svært fornøyde med ordningen, sier Johnsen til Dagbladet.

Kommunen reviderte skjenkebestemmelsene i våres og ble enige om å beholde åpningstidene.

- Vi har ikke hatt noen problem med det, og vi kom frem til at skjenketidene ikke er årsaken til helseproblemer eller vold. Andre faktorer som synlig politi, opplyste gater, opplæring, kompetanse og holdninger i utelivsnæringen er mye viktigere å tenkte på, mener Johnsen.

Vil samle stortinget Fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Thomas Breen, mener den ene timen mellom 02.00 og 03.00 har fått for mye oppmerksomhet.

- Vi kommer til å diskutere dette i morgen, men det er andre ting enn denne ene timen som er viktig. Når det gjelder dette spørsmålet er det både interne stridigheter og uenighet i andre partier. Det som er viktig er å samle Stortinget og finne løsninger alle er enige om, sier Breen til Dagbladet.

Han mener overskjenking, salg av drikke til mindreårige og klare og hardere straffer til de som bryter reglene er viktige temaer.

- Dette er elementer som alle er enige om. Det er vanskelig å være uenig i at for eksempel mindreårige ikke skal få servert drikke på utesteder, sier Breen.

Nok sjanser Han mener utelivsbransjen har fått nok sjanser.

SKEPTISK: Ordfører i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen (Ap).
Foto: Anette Karlsen / Scanpix
SKEPTISK: Ordfører i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen (Ap). Foto: Anette Karlsen / Scanpix Vis mer

- Da problemer i utelivsbransjen har blitt tatt opp før, har næringen selv tatt initiativ til å rydde opp. Det har fungert en stund, men så glir det ut igjen. Det jeg tror er viktig nå er å sette noen nasjonale minimumskrav til hvordan utesteder skal drives og klare regler på hvilke konsekvenser utesteder som bryter disse reglene skal få, sier han.

KLAR FOR DEBATT: Helsepolitisk talsmann i AP, Thomas Breen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KLAR FOR DEBATT: Helsepolitisk talsmann i AP, Thomas Breen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling