Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snart kan smartelefoner varsle jordskjelv

Kan være forskjellen på liv og død, mener forskerne bak ny app.

 SIKTER PÅ Å REDDE LIV:  Forskere ved universitetet i Berkeley har utviklet en app de hevder kan redde liv under jordskjelv.  Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010
SIKTER PÅ Å REDDE LIV: Forskere ved universitetet i Berkeley har utviklet en app de hevder kan redde liv under jordskjelv. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hver dag er det mellom 50 og 80 jordskjelv på verdensbasis, ifølge nettstedet GeoNet.org.

Selv om de aller fleste av disse er ufarlige, så regner forskere med at rundt 3 millioner mennesker kommer til å dø av naturfenomenet i løpet av århundret vi er inne i.

Dette tallet kan bli mindre enn fryktet, skriver Science Magazine som omtaler et prosjekt som får ut på å lage en app som kan varsle brukeren om jordskjelvet før det virkelig slår inn.

Tilgjengelig for Android Appen, som heter MyShake, er utviklet av Universitetet i Berkeley testes fortsatt ut og er nå tilgjengelig for Android, og opphavsmennene har stor tro på at den kan redde liv.

- Vi har vist at vi kan identifisere jordskjelv med 93 prosents suksess. Det er banebrytende, særlig fordi telefonene blir utsatt for langt større rystninger ved en gåtur enn ved et svakt jordskjelv, sier jordskjelvsforsker Richard Allen ved universitetet.

Prosjektet han leder tar utgangspunkt i sensorer som allerede er innebygd i de fleste smarttelefoner, særlig telefonenes GPS-system.

Selvom denne måler hvor telefonen befinner seg til enhver tid, så har det vært en stor utfordring for forskningsgruppen å skille hverdagslige bevegelser fra det som stammer fra bakkens bevegelser.

Problematisk GPS GPS-systemet er også problematisk i og med at det bruker mye strøm, noe som gjør at brukeren kanskje ikke får muligheten til å bruke telefonvarslingen når det gjelder som mest.

En annen utfordring, skriver Science Magazine, har vært å lage en algorytme som gjør at en kan samle inn varslingene fra flere tusen telefoner med appen og på den måten lage et effektivt jordskjelvsvarsel.

Dette er et av hovedpoengene med appen, ettersom den særlig tar sikte på å kunne veie opp for manglende teknologi på nasjonal basis i land som ofte rammes av jordskjelv.

Flere av disse har begrensede ressurser til å  kunne varsle et jordskjelv, dette på tross av at det også er her dødstallene er størst, ifølge forskningsmagasinet.

Ikke første forsøk På tross av at det ikke er første gang ingeniører forsøker å lage en slik funksjon, så møtes appen med optimisme fra forskere Science Magazine refererer til.

- Dette er ikke noe nytt, men rapporten fra Berkeley argumenterer veldig godt for at smarttelefoner kan være fungere i praktisk jordskjelvsvarsling. De viser at det kan fungere nå, om folk er villig til å ta appen i bruk, sier John Vidale, en jordskjelvsforsker ved Universitetet i Seattle.

Han tror på målsetningen til Universitetet i Berkeley om å lage et effektivt nettverk av telefoner innen midten av 2016.

- Det er en god idé og de kan vise til resultater. Vis det går som planlagt, så kan dette være et alternativ til mer tradisjonelle metoder for å varsle om jordskjelv.

- Ingen erstatter for tradisjonelle metoder En av grunnene til at Vidale har tro på MyShake er at appen tar utgangspunkt i flere enheter enn det som normalt brukes for å varsle om jordskjelv. Derfor kan appen potensielt tilby et mer presist system, mener han.

Vidale advarer likevel mot å tro at appen kan erstatte de nåværende varslingssystemene.

- Dette kommer ikke til å skyve ut tradisjonelle varslingsmetoder, men kan være et godt alternativ i områder der det ikke finnes god teknologi for å oppdage jordskjelv.