Snart kan storinvestorer i Kina selge aksjer igjen. Det førte til børsras

Kraftig kursfall førte til at Shanghai-børsen stengte.

BØRSFALL: Kinesiske investorer måtte fastslå at børsen i Kina falt over syv prosent mandag. Foto: EPA / How Hwee Young / NTB scanpix
BØRSFALL: Kinesiske investorer måtte fastslå at børsen i Kina falt over syv prosent mandag. Foto: EPA / How Hwee Young / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Handelen på Shanghai-børsen ble stengt etter lunsjtid mandag etter et kursfall  på 7 prosent. Et nytt regelverk, med virkning fra nyttår, sier at dersom samleinndeksen for de to innenlandsbørsene i Shanghai og Shenzen faller med over fem prosent, stoppes handelen i 15 minutter. Faller indeksen mer enn syv prosent stopper handelen resten av dagen, noe som altså var tilfelle mandag.

Innførte salgsstopp
Årsaken til det store kursfallet kan spores tilbake til i fjor sommer. Da var det stor uro ved de kinesiske børsene, aksjemarkedet kollapset og myndighetene ble nervøse. De innførte derfor en rekke tiltak for å begrense fallet.

Ett av tiltakene var at de forbød store investorer fra å selge aksjer de neste seks månedene. 8.januar oppheves salgsrestriksjonene, og storinvestorer står igjen fritt til å selge aksjene sine. I Kina fører det til en viss bekymring.

Ole André Kjennerud, økonom i DNB Markets og en av Norges fremste eksperter på kinesisk økonomi, peker på at en rekke investorer har fått sine posisjoner frosset de siste seks månedene og at det er naturlig at noen av disse vil selge seg litt ned når de får mulighetene.

- Men når børsen faller så mye som i dag så er det mange som har tapt penger fordi de har lånt penger til å kjøpe aksjer, såkalt marginhandel. Dermed må investorene stille med mer egenkapital. Kursfallet kan tvinge noen investorer til å selge mer aksjer enn de opprinnelig hadde tenkt, og sånn sett kan et børsfall ha en selvforsterkende effekt, sier Kjennerud.

Fortsatte tirsdag Shanghai-børsen åpnet 3,02 prosent ned tirsdag i hva meglere betegner som et panikksalg.

Shanghai Composite Index gikk ned 99.61 poeng ved åpning, til 3,196.65 poeng. Shenzhen-indeksen på Kinas nest største børs falt 5,03 prosent eller 106,55 poeng til 2,012.61 poeng, melder NTB.

De kinesiske børsene tok seg opp igjen på formiddagen tirsdag, Shanghai gikk fram 0,95 prosent og Shenzhen opp 0,006 prosent.

Europeisk nedgang
Også ved de toneangivende børsene i Europa var det tydelig nedgang etter det voldsomme aksjefallet i Asia. Ved lunsjtider mandag hadde hovedindeksen med Oslo Børs falt 1,81 prosent.

I Sverige falt Stockholmsbörsen med hele 3,06 prosent. FTSE 100-indeksen i London var ned 1,54 prosent, mens CAC 40 i Paris falt 1,97 prosent umiddelbart etter åpning. DAX 30-indeksen i Frankfurt falt 3,20 prosent.

- Regelen har hatt effekt
- Hvor ille kan det bli i Kina? Kan vi oppleve at børsen blir stengt flere ganger de kommende dagene?

- Det kan helt klart skje. Det vi også gjerne ser i Kina er at myndighetene, når det blir urolig, som man kan se antydning til nå, så går de inn og kjøper aksjer for å støtte prisene. Det er usikkert hvordan de forholder seg til det som skjer nå. De kan la aksjene falle, men det er vel så sannsynlig at de støttekjøper for å holde kursene oppe, sier Kjennerud.

- Har regelen hatt ønsket effekt?

- Ja, sammen med de andre tiltakene så har den det. De klarte etter hvert å få børsen til å stabilisere seg.

Mer dramatisk i sommer
Men på tross av ganske kraftig børsfall, mener Kjennerud at utviklingen i fjor sommer ble oppfattet som mer dramatisk av kineserne enn børsfallet mandag. Han mener utviklingen handler om at investorer posisjonerer seg.

- En rekke investorer har fått posisjonene sine frosset de siste månedene. Det er naturlig at noen av disse vil selge seg litt ned når de får muligheten. Sånn sett kan du si at dette er strategiske endringer hos investorene, sier Kjennerud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer