Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snart kan tollerne se deg på alle grenseveier i hele Norge

Setter opp kameraer fra Østfold til Finnmark.

KONTROLL: Tollerne på Svinesund har lenge forsøkt ut registrering av bilskilter som passerer grensa til Sverige. Tolletaten sier prøveprosjektet har gitt gode resultater og flere beslag. Derfor vil de også ha det på alle grenseveier inn i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KONTROLL: Tollerne på Svinesund har lenge forsøkt ut registrering av bilskilter som passerer grensa til Sverige. Tolletaten sier prøveprosjektet har gitt gode resultater og flere beslag. Derfor vil de også ha det på alle grenseveier inn i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2015 har Tolletaten kjørt et prøveprosjekt i Østfold og opp til Hedmark der de har testet kameraovervåkning av utvalgte grenseveier til Norge.

Nå varsler de storsatsing og kameraovervåkning av alle grenseoverganger i landet. Fra Østfold i sør til Finnmark i nord. Liknende overvåkning skal også installeres på alle ferjekaier med utenlandsforbindelse

2015 har vært det første fulle året med grenseovervåkning på utvalgte veier, og ifølge Tolletaten har det gitt resultater. I løpet av 2019 skal hele landet dekkes, skriver Glåmdalen.

- Vi har etablert et prosjekt som løper fra i år og fram til 2019. Det innebærer at vi skal ha skiltgjenkjennende kameraer på alle grense- og ferjeoverganger i landet, sier Svein Rustad, prosjektleder for grenseovervåking med kameraer i Tolletaten, til Dagbladet.

- Antall kontrollsteder vil fem- eller seksdobles ut fra prøveprosjektene vi har hatt. Slik det ser ut nå er det mellom 70 og 90 kjørbare overganger hvor det er aktuelt. Dette vil utredes i prosjektperioden, sier han.

Fanger opp skilter Datasystemene leser av alle bilskilt som passerer grensa. På mindre grusveier vil det være minst ett trafikkamera. På høyt trafikkert veier med flere kjørefelt vil det være flere. Tolletaten begrunner overvåkningen med at de ser hva som foregår der de selv ikke har bemanning, og at de kan prioritere grenseoverganger og styre bemanningen til der det er behov.

- Det gir definitivt mer beslag, og vi har allerede sett en umiddelbar effekt. Dette er en løsning der vi kan følge med døgnkontinuerlig, sier Rustad til Dagbladet.

Rustad forteller at kameraene fanger opp skilter og kjennemerker, men at tollerne ikke har mulighet til å se hvem som er sjåfør eller passasjer før bilen eventuelt stoppes. Tollerne bruker teknologien både med den hensikt å kunne fange opp mistenkelige eller kjente kjøretøy, samtidig som de får et bilde av den alminnelige trafikken.

- Vi vil ikke bruke begrepet overvåkning i det hele tatt om dette, sier han.

Datatilsynet, som kontrollerer personvernvilkårene i Norge, er opptatt av at overvåkningskameraene skal brukes til målrettede tiltak.

- Det er veldig uskyldig å passere en grense, og 99,9 prosent gjør det uten et kriminelt formål. Det som er viktig er at man ikke starter etterforskning på bakgrunn av at for eksempel en person har krysset grensa fem ganger på en uke. Det er et viktig prinsipp at vi kan ferdes fritt i samfunnet uten å bli registrert eller kontrollert, sier direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon til Dagbladet.

Får ikke lagre I går kom meldingen om at Tolletaten oppretter et eget senter for etterretning og analyse med inntil 25 ansatte. Det nye senteret skal støtte den operative kontrollen og tilrettelegge for mer koordinert kontrollinnsats på tvers av regionene.

Tolletaten har lenge hatt et ønske om å lagre informasjonen de henter fra kameraene ved grensepasseringene og bruke dette til videre analyse og etterretning, noe de nå ikke får lov til.

- Nå lagres det i svært kort tid, og brukes ikke til noe annet enn akkurat der og da. Tolletaten ønsker å lagre dette, men da trenger vi i så fall et annet hjemmelsverk, sier Rustad.

Datatilsynet er imidlertid skeptiske registrering og lagring av alle som passerer grensene.

- Med teknologien som finnes i dag, er det ungen grenser for hva man kan overvåke. Det er ikke noe problem til å ta bilde av alle folk som passerer grensa. Det er heller ikke noe problem å ta vare på de i flere år og koble de sammen med annen informasjon. Spørsmålet er hvilke virkemidler man kan ha, sier Thon i Datatilsynet.

Hele Norges coronakart