Snart kan tollerne se deg på alle grenseveier i hele Norge

Setter opp kameraer fra Østfold til Finnmark.

KONTROLL: Tollerne på Svinesund har lenge forsøkt ut registrering av bilskilter som passerer grensa til Sverige. Tolletaten sier prøveprosjektet har gitt gode resultater og flere beslag. Derfor vil de også ha det på alle grenseveier inn i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KONTROLL: Tollerne på Svinesund har lenge forsøkt ut registrering av bilskilter som passerer grensa til Sverige. Tolletaten sier prøveprosjektet har gitt gode resultater og flere beslag. Derfor vil de også ha det på alle grenseveier inn i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2015 har Tolletaten kjørt et prøveprosjekt i Østfold og opp til Hedmark der de har testet kameraovervåkning av utvalgte grenseveier til Norge.

Nå varsler de storsatsing og kameraovervåkning av alle grenseoverganger i landet. Fra Østfold i sør til Finnmark i nord. Liknende overvåkning skal også installeres på alle ferjekaier med utenlandsforbindelse

2015 har vært det første fulle året med grenseovervåkning på utvalgte veier, og ifølge Tolletaten har det gitt resultater. I løpet av 2019 skal hele landet dekkes, skriver Glåmdalen.

- Vi har etablert et prosjekt som løper fra i år og fram til 2019. Det innebærer at vi skal ha skiltgjenkjennende kameraer på alle grense- og ferjeoverganger i landet, sier Svein Rustad, prosjektleder for grenseovervåking med kameraer i Tolletaten, til Dagbladet.

- Antall kontrollsteder vil fem- eller seksdobles ut fra prøveprosjektene vi har hatt. Slik det ser ut nå er det mellom 70 og 90 kjørbare overganger hvor det er aktuelt. Dette vil utredes i prosjektperioden, sier han.

Fanger opp skilter Datasystemene leser av alle bilskilt som passerer grensa. På mindre grusveier vil det være minst ett trafikkamera. På høyt trafikkert veier med flere kjørefelt vil det være flere. Tolletaten begrunner overvåkningen med at de ser hva som foregår der de selv ikke har bemanning, og at de kan prioritere grenseoverganger og styre bemanningen til der det er behov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer