Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snart kan USA stenge

Krangel om abort har låst budsjettforhandlingene i USA. Partene må bli enige i kveld for å unngå «shutdown».

IKKE OPTIMIST:  USAs president, Barack Obama frykter at det går mot en «shutdown» i USA fra i natt for første gang på 15 år. Republikanere og demokrater klarer ikke å bli enige om statsbudsjett. Foto: EPA/Olivier Douliery / POOL
IKKE OPTIMIST: USAs president, Barack Obama frykter at det går mot en «shutdown» i USA fra i natt for første gang på 15 år. Republikanere og demokrater klarer ikke å bli enige om statsbudsjett. Foto: EPA/Olivier Douliery / POOL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Ved midnatt amerikansk tid går fristen ut. Klarer ikke president Barack Obama og demokratene å komme til enighet med republikanerne i kongressen om et statsbudsjett, er det slutt på pengene. Da stenger store deler av det offentlige USA.

- Vi er blitt enige om hvor budsjettkutt på 38 milliarder dollar (om lag 228 milliarder kroner), opplyste demokratenes majoritetsleder i sentatet, Harry Reid i ettermiddag.

Store konsekvenser Foreløpig ser situasjonen likevel fastlåst ut selv om partene nå skal være enige om hvor mye penger de skal kutte. Fortsatt krangler de om hva som skal kuttes. Dermed går det mot det amerikanerne kaller «shutdown».

Det innebærer at alle føderale tjenester som ikke dreier seg om nasjonal sikkerhet eller liv og helse, vil stanse opp eller gå for halv maskin, noe som har store konsekvenser for hele samfunnet (se faktaboks).

Abortkrangel Majoritetsleder i senatet, demokraten Harry Reid, sa i dag at abortspørsmålet er det eneste problemet som gjenstår forhandlerne som prøver å bli enige om et nytt budsjett.

- Alt nå dreier seg om kvinners helse. Alt annet er blitt løst. Det er ideologisk debatt. Det har ingenting med finansspørsmål å gjøre, sier en frustrert Reid, ifølge CNN

Republikanerne har brukt forhandlingene til å presse på for å kutte føderal finansiering av det som kalles «Planned Parenthood» som i stor grad dreier seg om abortklinikker og kvinneklinikker.

Ifølge kilder hos demokratene har også republikanerne kjempet for å gjøre pengene som nå brukes til kvinnehelse og familieplanlegging om til frie midler for delstatene. Dette vil bety at konservative politikere i delstatene kan stå friere til å kutte disse tilbudene.

- Ingenting er bestemt før alt er bestemt. Det store spørsmålet er fortsatt hvordan budsjettkuttene skal gjøres. Det amerikanske folk ønsker å kutte utgiftene og hjelpe den private sektoren med å skape jobber, men demokratene som styrer Washington, ønsker ikke dette, sier en talsmann for den republikanske speakeren, John Boehner.

Han avviste at det bare var et spørsmål om abort som gjensto.

Avlyste reise Obama møtte Boehner og Reid til møter seint i går kveld, og forhandlingene fortsatte gjennom natten.

- Jeg er ikke klar for å uttrykke vill optimisme, men jeg tror vi er nærmere en løsning enn vi var i går, sa Obama etter møtet.

Egentlig skulle amerikanske myndigheter ha vedtatt et budsjett allerede i fjor høst, men republikanere og demokrater har ikke klart å bli enige. Dermed har landet blitt styrt med midlertidige bevilgninger i noen få uker av gangen. Nå har Obama sagt at han nekter å skrive under på flere slike midlertidige løsninger. Dermed må partene bli enige innen midnatt, amerikansk tid.

Obama avlyste i dag en planlagt tur til Indiana for å bli Det hvite hus og få forhandlingene i havn.

15 år siden USA sliter med enorme budsjettunderskudd og gigantisk utenlandsgjeld. Både republikanerne og demokratene er enige om at de må kutte budsjettet. Likevel er det ikke mye som skiller partene.

Likevel kan det ende i «shutdown» for første gang å 15 år. Også den gangen var det en demokratisk president, Bill Clinton, som ikke klarte å bli enig med republikanerne i kongressen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media