Snart klart for Air-Bondevik

Alle gutters drøm om å få et eget fly er i ferd med å gå i oppfyllelse for Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I månedsskiftet kommer regjeringen etter all sannsynlighet til å gå inn for en leieavtale om et privatfly med en fast sikkerhetsklarert besetning.

Ved Statsministerens kontor (SMK) jobbes det nå på spreng for å gjøre de siste beregningene før forslaget formelt legges fram i slutten av september/begynnelsen av oktober.

Arbeid og hvile

Flyet skal være langtrekkende, og blant annet kunne frakte regjeringsmedlemmene til Midtøsten. Regjeringen håper å få en ordning på plass allerede fra nyttår.

- Det heller mot at vi kommer til å gå inn for å leie et fast privatfly. Ideelt sett skulle vi ha kjøpt et fly, men det blir for kostbart, sier underdirektør ved SMK, Henning Henriksen, til Dagbladet.

Opprinnelig ønsket regjeringen seg en flymaskin med 25- 30 seter. Men etter at Forsvarsdepartementet tok fram kalkulatoren og regnet på dette, er forventningene senket til 12- 17 seter. Regjeringen går snart ut på markedet for å kartlegge aktuelle selskaper og flytyper.

- Vi ønsker konkurranse, så det mest naturlige vil nok være en anbudsrunde. Flyet bør være slik innredet at det både er rom for arbeid og hvile, sier han.

Kostnader

Hittil i år har statsministeren alene brukt 1,7 millioner kroner på charterfly. Hvor mye det vil koste å leie et fly, er foreløpig høyst uklart.

- Det er helt avhengig av hva slags modell vi velger og hvor mye statsministeren, utenriksministeren og de andre statsrådene eventuelt skal bruke flyet. Vi kommer jo til å betale per tur.

- Ser du at et eget fly kan oppfattes som unødvendig luksus?

- Vi er opptatt av at det skal være en nøktern standard slik det sømmer seg etter norsk kultur. Det er ikke snakk om noe unødvendig luksus. I tillegg til at det øker sikkerheten er det også svært tidsbesparende, sier underdirektør ved Statsministerens kontor, Henning Henriksen.

Saken havner sannsynligvis i Stortinget på seinhøsten som en budsjettsak.