Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snart klart for angrepet på Kandahar

Flere hundre amerikanske marineinfanterister forberedte tirsdag det avgjørende angrepet på Kandahar. Taliban-militsen har nektet å oppgi sin høyborg sørvest i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Taliban gir seg aldri

Taliban-styrker holdt fortsatt Spin Boldak, et støvhull med fortid som smuglerby rett nord for grensen mot Pakistan. Men stammefolk som er militsens svorne fiender, avskar for flere dager siden forbindelsen nordover fra Spin Boldak til Kandahar.

For noen dager siden strammet de grepet om Spin Boldak, samtidig som de første amerikanerne kom til en flystripe i ørkenen lenger mot sørvest. En talsmann for pashtunerne som står nord for byen, sa tirsdag at forhandlinger om overgivelse av byen har brutt sammen.

- Vi har fortalt vår leder Gud Fida Mohammad om at samtalene er avsluttet uten noe resultat. Et angrep på Spin Boldak kan komme når som helst, sa en talsmann for pashtunerstyrkene utenfor byen, Gud Fida Muhammad Anwar, til nyhetsbyrået Reuters tirsdag.

Men Taliban-talsmenn hevdet ifølge det afghanske nyhetsbyrået AIP at militsen fortsatt hadde full kontroll over Spin Boldak. Samtidig meldte byrået at det pågikk samtaler mellom militsen og ledere for Noorzai- og Azhakzai-stammene i området.

Ifølge denne meldingen ønsker Taliban ikke å slåss til siste mann for å holde på Spin Boldak. I stedet vil militsen at stammelederne skal gå sammen med dem om et såkalt sikkerhetssystem, for å beskytte området mot blodsutgytelser og plyndring.

Når dette systemet er på plass, skal militsen forlate Spin Boldak, lyder Talibans forslag. Hvor Taliban-soldatene skal dra, blir det ikke sagt noe om, men deres motstandere frykter at de i så fall vil forsøke å slå seg igjennom nordover og slutte seg til forsvarerne av Kandahar.

Samtidig fortsetter USA å bygge opp sine styrker for et angrep på Taliban-høyborgen. Ifølge forsvarsminister Donald Rumsfeld vil mer enn 1.000 marineinfanterister med artilleri og panserkjøretøyer være på plass i området i løpet av de nærmeste dagene.

Amerikanernes viktigste oppdrag er ikke å bidra til Talibans nederlag: De skal først og fremst forsøke å finne og pågripe Osama bin Laden og Mulla Omar, de to antatte toppmennene bak terrorangrepene mot New York og Washington 11. september.

(NTB)

Hele Norges coronakart