Snart klart for vinterkrig

- La oss få denne krigen overstått, sier irakere, ettersom mer og mer tyder på en vinterkrig i Irak. Les når og hvorfor!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La oss få denne krigen overstått, sier enkelte irakere, på tampen av et år der president George W. Bush har forsterket truslene om å levere Saddam Husseins hode på et fat, med eller uten FNs serveringshjelp.

Vestlige presseoppslag de siste dagene kan tyde på at krigen ligger et par måneder fram i tiden.

Ifølge utenriksminister Colin Powell og Storbritannias statsminister Tony Blair er det fortsatt håp om at de 22 millioner irakerne kan slippe unna nok en katastrofe.

Men selv sier irakiske ledere at Bush har bestemt seg for å skifte ut regimet i Bagdad, «omtrent som man bytter et batteri».

Spørsmålet er når det skal skje. Helt siden romerne raserte Herodes-tempelet i Jerusalem har krigføringen i Midtøsten vært sesongbetont, og februar-mars har vært antydet som et mulig tidspunkt for angrep. Sommeren i den irakiske ørkenen er drepende het, og planleggerne i Pentagon må også ta hensyn til pilegrimsse songen.

Vinteroffensiv

Tidsfristene i FN-resolusjon 1441 og styrkeoppbyggingen i Midtøsten kan gi en pekepinn om når USA vil angripe.

USA mener Irak har brutt FN-resolusjon 1441 ved ikke å avsløre alle sider ved sine våpenprogrammer, men at disse bruddene ikke skal brukes som påskudd for en umiddelbar krig.

USA har sine grunner til å etterlyse opplysninger om våpenprogrammer: Før Golfkrigen, da Saddam Hussein var Irans fiende og Vestens venn, mottok han en atomreaktor fra Frankrike, kjemisk våpenteknologi fra Tyskland og giftige biokulturer fra USA, blant mye annet.

Israelske fly la reaktoren i grus for over 20 år siden, men USA er sikre på at det fortsatt lages og oppbevares masseødeleggelsesvåpen i Irak.

En avgjørende dato for en krigserklæring kan bli 27. januar, når FN-inspektørene i Irak skal legge fram sin offisielle rapport i Sikkerhetsrådet. Spørsmålet blir om rapporten stemmer med innholdet i Saddam Husseins egenerklæring.

Styrkeoppbygging

USAs samlede styrker i Persiabukta skal ha økt dramatisk de siste ukene foruten at sjefen for den amerikanske sentralkommandoen i Florida, general Tommy Franks, har vært i Dubai og testet ut sitt nye framskutte kommandosenter sammen med hundrevis av amerikanske og britiske stabsoffiserer.

65.000 amerikanske soldater er på plass, 15.000 av dem i Kuwait, der det har vært holdt militærøvelser i grenseområdene mot Irak de siste dagene.

Storbritannia skal sende et hangarskip til Persiabukta i januar, og om to uker vil Blair-regjeringen kunngjøre at det skal sendes 20.000 mann og en lett panserdivisjon, ifølge avisen Sunday Telegraph. The Independent skriver onsdag at 40.000 briter og 100 stridsvogner skal delta i felttoget.

Også australske aviser melder at krigsvinden har begynt å blåse. Statsminister John Howard sier at krigsforberedelsene er i gang, men at det ikke er tatt en endelig avgjørelse. Australia venter på at Bush om kort tid gir grønt lys for de siste 60 dagene med krigsforberedelser, skriver Sydney-avisen Daily Telegraph.

Amerikanske aviser har tidligere meldt at USA vil angripe med 250.000 mann fra baser i Tyrkia og Persiabukta, og tyrkisk TV meldte mandag at de første amerikanske rådgiverne er på plass i Kurdiskkontrollerte områder i Nord-Irak.

Resignerte irakere

I mellomtiden forbereder irakerne seg på krig. Titusenvis av irakiske soldater tok beina fatt i stedet for å bite seg fast i den lille ørkenstaten Kuwait i 1991, men en krig om Bagdad vil bli annerledes.

- Ikke narr dere selv, sier Tariq Aziz, som har vært Saddam Husseins fremste talsmann overfor utlandet de siste 12 årene.

- Irakerne kommer ikke til å møte amerikanerne med blomster. Det vil koste blod å innta Bagdads gater.

Men etter et tiår der en million mennesker er døde som følge av vanstyre og FN-sanksjoner, finnes det også irakere som øyner et håp i et væpnet oppgjør.

NTBs sjåfør i Bagdad, Najib, kjempet i mange år mot iranerne i gjørmesumpene langs Shatt al-Arab-kanalen på 1980-tallet. De siste 10 årene har den velutdannede irakeren forsøkt å holde liv i familien i det sanksjonsrammede landet ved hjelp av dårlig betalte strøjobber. Det har gått på nervene løs.

- La oss få dette overstått, hvis de på liv og dø må angripe oss. Så kan vi komme i gang igjen, sier Najib.

(NTB)

<B>ØKER DRAMATISK: </B>USAs samlede styrker i Persiabukta skal ha økt dramatisk de siste ukene.<BR>Alle foto: SCANPIX/AP/REUTERS
<B>250.000 MANN?</B> Amerikanske aviser har tidligere meldt at USA vil angripe med 250.000 mann fra baser i Tyrkia og Persiabukta.
<B>PÅ PLASS: </B>65.000 amerikanske soldater er på plass i området nær Irak, 15.000 av dem i Kuwait.
<B>BLIR BLODIG: </B>- Det vil koste blod å innta Bagdads gater, sier Tariq Aziz.