Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snart kommer brannflyene fra Frankrike - kritisk i fire uker til

- Det hjelper ikke med noen regnbyger.

FRANSK SPESIALFLY: Et fransk brannslokkingsfly slipper branndempende kejmikalier over en skogbrann i Nice i Sør-Frankrike 17. juli i fjor. Nå står brannslokkingsfly fra Frankrike, Italia og Spania klare til å rykke mot norske skogbranner. GFoto: Eric Gaillard, Reuters/NTB Scanpix.
FRANSK SPESIALFLY: Et fransk brannslokkingsfly slipper branndempende kejmikalier over en skogbrann i Nice i Sør-Frankrike 17. juli i fjor. Nå står brannslokkingsfly fra Frankrike, Italia og Spania klare til å rykke mot norske skogbranner. GFoto: Eric Gaillard, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ekstreme skogbrannfaren i Sør-Norge vil vare i minst fire uker til selv om det kommer regnbyger.

Lørdag er 22 helikoptre i beredskap i de åtte fylkene med knusktørr skogbunn med ekstrem brannfare. Så mange helikoptre har aldri vært innkalt til brannslokking og brannberedskap.

Og på kort varsel - fra 24 til 48 timer - kan spesialutstyrte brannfly fra Frankrike, Italia og Spania være på på plass for å slokke norske skogbranner.

Det har aldri skjedd før.

- Vi har allerede sendt et forhåndsvarsel til EU-organet ERCC, der Norge er medlem, om at vi kan komme til å trenge hjelp. Og vi har fått svar tilbake om at det er tilgjengelig kapasitet av spesialfly i de tre landene. Flyene skal være på plass mellom 24 og 48 timer etter at vi ber dem komme.

- Fly fra Frankrike kan være her raskest, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB), til Dagbladet.

Lærdal-brannen

Bare en gang tidligere har Norge sendt et slikt varsel til ERCC om hjelp. Det var i forbindelse med storbrannen i tettbebyggelsen i Lærdal i januar 2014.

Da løste situasjonen seg, og varselet ble trukket tilbake.

Denne sommeren kan varsel bli til utrykning sørfra i Europa når som som helst.

De mange faginstansene som jobber med den svært alvorlige brannsituasjon, oppsummerer situasjonen hver dag.

BEREDSKAP: Lørdag er 22 helikoptre i beredskap i de åtte fylkene med knusktørr skogbunn med ekstrem brannfare. Her en fjelltopp som brenner nord for Sordal i Setesdalen fredag.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
BEREDSKAP: Lørdag er 22 helikoptre i beredskap i de åtte fylkene med knusktørr skogbunn med ekstrem brannfare. Her en fjelltopp som brenner nord for Sordal i Setesdalen fredag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

To fakta blinker med røde varsellamper hver dag: Denne situasjonen kommer til å fortsette til midten av august, i verste fall lenger. Og det er marginalt flere folk og mer utstyr å hente inn her hjemme.

Fra ferie til skogbrann

- Vår avtalepartner Helitrans har gjort en stor innsats med å stille opp med 22 helikoptre på kort varsel. Og det er en imponerende samling av brannmannskap og Sivilforsvaret med folk og utstyr. Mange har avbrutt ferien, sier Anne Rygh Pedersen.

Lynnedslag gjør det uforutsigbart både for helikoptertrafikken og oversikten over hvor mange branner som ulmer nede i skogbunnen.

Bare fredag ble det registrert 11 000 lynsnedslag i morgentimene i innlandet.

Lørdag forflytter faren for hyppige lynnedslag seg mot Trøndelag i den ene enden og mot Oslo og kysten i den andre.

Henter vann i fart

Mange av fareområdene ligger svært vanskelig til med lite vann - også det på grunn av tørken.

- Helikoptre er veldig fleksible å flytte rundt når flammer, røyk og lyn gjør det mulig. Brannslokkingsfly fra Frankrike, Italia og Spania krever helt andre landingsforhold. Men pilotene er spesialtrent til å fly lavt og hente opp vann fra tjern og innsjøer i fart. I løpet av kort tid kan det bli første gang vi trenger dem her, sier avdelingsdirektøren i DSB.

KLAR FOR INNSATS I NORGE: Et spansk brannslokkingsfly slipper vann over en skogbrann i Boadella i provinsen Girona i det spanske grenseområdet til Frankrike 24. juli 2012. Foto: Albert Gea, Reuters/NTB Scanpix.
KLAR FOR INNSATS I NORGE: Et spansk brannslokkingsfly slipper vann over en skogbrann i Boadella i provinsen Girona i det spanske grenseområdet til Frankrike 24. juli 2012. Foto: Albert Gea, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

- Det har jo vært regnbyger

Hun understreker alvoret med enkle, harde fakta:

- Noen regnbyger her og der avblåser ikke denne situasjonen. Det må regne i flere uker for at faren skal være over.

Og tilføyer at hver og en av oss må ta det seriøst.

- Seinest i går var det flere utrykninger til branner utløst av grilling og engangsgriller i utmark.Folks forklaring var at «det har jo vært regnbyger».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media