Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snart kommer finanskolossen

Fusjonen mellom Telia og Telenor har gitt ny næring til spekulasjonene om når den nye finanskolossen kommer. Svein Aaser i DnB bør gå på frierferd til Tom Ruud i Kreditkassen, mener finansanalytikerene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En sammenslåing mellom DnB og Kreditkassen ville bli et blodbad, påpeker de ansatte.

- Nettopp, svarer finansanalytikerene samstemmig.

De mener at nettopp storslakt av både ansatte og filialnett vil gi Norge en konkurransedyktig storbank som kan ta opp kampen med de utenlandske bankene.

Sjuendeplass

Finansanalytikerne påpeker at heller ikke en fusjon mellom DnB og Kreditkassen vil ruve i det nordiske finanslandskapet akkurat, men gi en sjuendeplass. Finansanalytikerne får også støtte av toppsjefen i Svenska Handelsbanken:

- Hvis jeg var finansminister, ville jeg fusjonere DnB og Kreditkassen for å skape en sterk norsk bank, sa Arne Mårtensson før jul.

Klart mål

For åtte måneder siden ble Svein Aaser ansatt som konsernsjef i DnB. Styrets hensikt var klar: Aaser var mannen som skulle nå DnBs målsetning om å bli et av Nordens ledende finanskonsern innen 2005.

Med Svein Aasers erfaring med store fusjoner, steg finansaksjene og markedets forhåpninger til at DnB ville rykke oppover fra sin niendeplass i Norden - gjennom en stor sammenslåing med en annen bank eller et forsikringsselskap.

Distriktsbank

Etter at Aaser tiltrådte stillingen i september, har han signalisert at DnB er i samtaler med flere utenlandske finansinstitusjoner. Problemet er at de andre nordiske landene, i likhet med resten av Europa, nærmest har kommet til endestasjonen på fusjonsbanen:

De mest interessante kandidatene allerede har fusjonert seg flere ganger større enn DnB.
Dermed vil en fusjon lett bety at DnB inngår som en distriktsbank for en av de største i Norden, på linje med den rollen Fokus vil spille under Den Danske Bank. Det er ikke Aasers ønske.

DnB vil heller ikke si fra seg hovedkontoret i Oslo, og for de nordiske banker og forsikringsselskapene er det vanskelig å se en eneste grunn til å flytte sitt hovedkontor utenfor EU og utenfor euro.

Brøt samtaler

På forsommeren i fjor var DnB i samtaler med Storebrand, men like etter sankthans trakk DnB seg uten begrunnelse.

Flere aktører mener at en av årsakene var at Aaser ikke ville finne seg i å bli nummer to, slik han ble etter fusjonen mellom Nycomed og Amersham.

Åge Korsvold i Storebrand ville åpenbart blitt foretrukket som konsernsjef i et fusjonert DnB-Storebrand, på grunn av sin langt bredere og lengre erfaring med finansbransjen.

Flere analytikere mener at Storebrand har langt større interesse av DnB enn omvendt. Storebrand trenger et filialnett, men DnB har allerede et stort forsikringsselskap, Vital.

Lønnsomt

For DnB kan også andre løsninger enn fusjon være mulig, i form av allianser og samarbeidsprosjekter, men kun full sammenslåing vil gi full uttelling.

Derfor mener analytikerne, som alltid tenker høyest profitt, at DnB og Kreditkassen vil være det mest lønnsomme.
At staten fortsatt sitter med aksjemajoriteten i de to bankene behøver ikke tale imot, mener de. Tvert imot kan det gjøre Christiania Bank-fusjonen enklere å få til.

Etter å ha mislyktes med Christiania både i fjor og i forfjor, og med Postkassa i høst, er det få som tviler på at fusjonsviljen i Kreditkassen er grunnleggende.

Bremses

- Vi har bruk for en stor, slagkraftig enhet som kan ta opp konkurransen om de større norske bedriftskundene med de store utenlandske bankene, sier Arne Skauge, direktør i Bankforeningen.

Han sier at DnB, hans tidligere arbeidsgiver, for lengst har nådd lovens grense for hvor mye de kan låne ut til de største bedriftene, og bremses derfor i å være hovedbank for disse.

<B>KAN FÅ FUSJONSTILBUD:</B> Finansanalytikerne mener at en fusjon mellom DnB og Kreditkassen kan gi Norge en konkurransedyktig storbank. I så fall kan Tom Ruud i Kreditkassen vente seg en henvendelse fra sin kollega i DnB.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 22790017


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media