Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snart kommer kulda

Vind, regn, sludd og snø er stikkord for helgeværet, men til uka kommer kuldegradene og vinterføret!

FAREVARSEL: Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå for kraftige vindkast i Nord-Norge fra fredag. Foto: Meteorologisk institutt / Twitter
FAREVARSEL: Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå for kraftige vindkast i Nord-Norge fra fredag. Foto: Meteorologisk institutt / Twitter Vis mer

Det blir en helg preget av nedbør og sterk vind mange steder, men til uka kommer det en etterlengtet smak av vinter, lover Meteorologisk institutt.

Instituttet har sendt ut farevarsel for kraftige vindkast for Helgeland, Saltfjellet, Salten, Ofoten, Troms og kyst- og fjordstrøkene i Finnmark fra natt til fredag.

- Det starter lengst sør, hvor det kan komme vindkast på 30-35 meter per sekund, sier Pernille Borander ved Meteorologisk institutt.

Instituttet anbefaler folk å sikre løse gjenstander og unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder.

Regn i lavlandet

Ifølge meteorologen vil det være Møre og Romsdal og Trøndelag som vil kjenne mest på vinden i Sør-Norge på fredag.

- På ettermiddagen kan det være en sørvestlig sterk kuling og opp mot en liten storm på kysten av Trøndelag, sier hun.

Fredag kommer det også litt nedbør, stort sett regn i lavlandet og på kysten. På Østlandet ligger snøgrensa på 400-700 meter, mens på Vestlandet ligger den på 600-1000, forteller Borander.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

Det har blåst mye i nord denne uka, men som farevarselet viser, gir ikke vinden seg med det første.

- Det kommer et lavtrykk inn mot Vestlandet torsdag, som beveger seg videre nordover. I helga vil det nok blåse opp mot en sterk kuling på kysten, og fra fredag ettermiddag vil det komme litt sludd eller snø sør for Bodø, forteller meteorologen.

For Troms og Finnmarks del er det stort sett litt snø på Finnmarksvidda og indre strøk på fredag, men ellers oppholdsvær.

40 mm. nedbør

Videre utover helgen vil været i nord fortsette med en del vind. I Lofoten og Finnmark kan det til og med komme opp i en liten storm.

- Det vil også være perioder med sludd og snø, i hvert fall i Nordland, mens det vil komme litt snø i indre strøk i Troms og Finnmark, sier Borander.

Det kan også komme litt nedbør på Vestlandet og på Østlandet. Det vil stort sett være regn og regnbyger i lavlandet, men snø i høyereliggende strøk.

- Det blir nok mest nedbør sør for Stad, der kan det komme opp i 40 millimeter på 24 timer, sier hun.

Sør-Norge kan i likhet med Nord-Norge vente seg litt ekstra vind på kysten lørdag, men ikke mer enn opp i liten kuling fra en sørvestlig retning.

Kjøligere

Når vi kommer mot søndagen, dreier vinden seg mot nordvest.

- Da vil det nok fortsatt blåse ekstra på utsatte steder. I Møre og Romsdal blir det snøbyger, og også på Vestlandet sør for Stat vil det være snøbyger i indre og høye strøk, men regn og sludd på kysten, sier Borander.

Når vinden skifter retning, vil det komme kjøligere luftmasser, og det vil dermed bli kjøligere generelt i Sør-Norge. I nord er det ingen store endringer i været søndag.

- Det blir snøbyger stort sett for hele landsdelen.

- Hvem er helgas værvinner?

- Hvis vi skal måle værvinner i sol, så må det nok bli Østafjells, spesielt søndag. Da vil det nok bli en del sol på Østlandet.

Nytt lavtrykk

Allerede fra søndag vil altså temperaturene begynne å synke. Mandag, tirsdag og onsdag blir det kjølig.

- Mot slutten av uka får vi inn et nytt, kraftigere lavtrykk fra vest, og da kommer det typisk nok mild og fuktig luft, sier meteorologen.

Meteorologene kommer også med en gladnyhet:

- Litt snø i helga kan gi glitrende vinterføre flere steder i starten av neste uke! Endelig litt smak av vinter vil vel mange si, skriver instituttet på Twitter.

Det ser ut som vi i begynnelsen av neste uke kan bikke under 0 grader på kysten i Sør-Norge. I indre strøk har det jo veldig mye å si om det er skyet eller ikke, forteller meteorologen.

- Utover uka kan det se ut som det blir mye klarvær på Østlandet for eksempel, hvor det kan nærme seg minus 15-20 grader i indre strøk og på fjellet, sier Borander.

Til uka holder det seg vinterlig i nord og det vil bli påfyll av snø. De vil også utover neste uke bli påvirket av lavtrykket som kommer inn allerede torsdag og enda ett dagen etter.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer