Snart kommer mildværet

Etter en kald start på desember ventes det mildvær fra neste uke. Drømmen om en hvit jul står dermed i fare for flere.

SNØ: Det er ventet snøbyger en rekke steder i landet denne uka, men den kan ryke inn mot jula når et lavtrykk med varm luft treffer store deler av landet neste uke. Bildet er tatt i Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB
SNØ: Det er ventet snøbyger en rekke steder i landet denne uka, men den kan ryke inn mot jula når et lavtrykk med varm luft treffer store deler av landet neste uke. Bildet er tatt i Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snøen har lavet ned flere steder den siste tida.

Det førte tirsdag morgen til kaos i Bergen, der Flesland lufthavn en periode var stengt for flytrafikk.

Meteorologisk institutt målte en økning i snødybden natt til tirsdag på 13 centimeter, og mer skal det komme, også i Rogaland og Hordaland.

Etter et lite opphold, vil nedbøren returnere tidlig på dagen onsdag, sier vakthavende meteorolog, Rannveig Eikill, til Dagbladet.

Snøen vil smelte

Snø blir det også i Vestfold og Østfold. Her har Meteorologisk institutt utstedt gult farevarsel, da det ventes å falle opptil 15 centimeter snø tirsdag kveld og natt til onsdag.

Det er med andre ord på tide å finne fram ski eller akebrett, om du bor i disse områdene. Det bør du gjøre raskt, for snøen blir trolig ikke liggende særlig lenge.

Meteorologen forteller om et ganske stort lavtrykk fra nordvest, som treffer landet fra mandag.

Prognosene viser lave temperaturer landet rundt gjennom helga, før varmlufta lavtrykket bringer med seg kommer ordentlig inn over Norge - først på Vestlandet, før den beveger seg øst- og nordover.

Meteorologen anslår at gradestokken fra mandag kan bevege seg helt opp til åtte plussgrader i Bergen.

- Det kommer til å smelte en del av snøen som har lagt seg, sier Eikill.

- Er det nådestøtet for håpet om hvit jul i sør?

- Det er vanskelig å si noe sikkert ennå, om hvordan utviklingen blir, men det er lov å krysse fingrene for kjøligere vær inn mot julehelga.

REDNINGSMANN: En ukrainsk soldat ligger skadd ute på et jorde. Da kommer en medsoldat til unnsetning. Video: Telegram. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Mildværet vil strekke seg nordover

Også på Sørlandet ventes det kjølige temperaturene og nedbør fram til mildværet kommer neste uke.

Her er temperaturene riktignok noe høyere, og nedbøren ser ut til å komme som regn langs Agder-kysten, der det er utstedt farevarsel om is.

- Det kan bli lokalt vanskelige kjøreforhold, når regn fryser til is på den kalde bakken, sier Eikill.

Hun forteller at det ventede lavtrykket, og det medfølgende mildværet, også vil bevege seg nordover - helt opp til Nordland.

I Midt-Norge blir det fortsatt kaldt de neste dagene, med enkete snøbyger. Snøbygene kan fortsette inn mot helga på kysten av Møre og Romsdal, med temperaturer rundt frysepunktet. Så blir det mildere.

Lave temperaturer vil også prege store deler av Nordland, Troms og Finnmark. Bare Finnmark ser ut til å holde seg solid på den blå sida av gradestokken når lavtrykket treffer.

- Der går det også i snøbyger, men det er litt usikkerhet i varslene om når de kommer, sier Eikill.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer