Snart kommer selvangivelsen

Utsendingen starter 22. mars.

SELVANGIVELSEN: På vei til en postkasse nær deg. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet
SELVANGIVELSEN: På vei til en postkasse nær deg. Foto: Jeanette Landfald/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skatteetaten gikk i år ut med et tilbud om at de som ønsker det kunne velge å få selvangivelsen kun elektronisk. Til sammen 425.000 skattytere hadde før 1. mars gitt beskjed om at de ikke ønsker papirselvangivelse tilsendt.

- Jeg tror generelt at flere vil velge muligheter for elektronisk kommunikasjon i fremtiden, og at vi vil få mange flere som vil ha selvangivelsen og skatteoppgjøret kun elektronisk, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Han konstaterer at trykkingen av årets selvangivelse er i rute på Helsfyr i Oslo. Utsendingen tar tre uker, og innen 8. april skal alle skattytere ha fått sin selvangivelse. Men det er mulig å gå inn på nett og se tallene fra tidspunktet utsendingen starter.

Flere bruker nett - Skattytere har andre forventninger i dag, det ser vi blant annet når selvangivelsen blir tilgjengelig på nett. Pågangen på nettløsningen er enorm, og det viser at mange ikke vil vente på å få selvangivelsen i posten.

Ved å velge selvangivelse kun på nett, kan du også forhindre at uvedkommende kan få tilgang til dine personlige opplysninger. I tillegg er du med på å spare miljøet, sier skattedirektøren.

Han minner om at de som velger kun elektronisk selvangivelse, må huske å åpne e-posten innen en uke.

- Hvis ikke, må vi sende ut saken på papir, slik reglene er i dag, sier Kristensen som lover at Skatteetaten vil arbeide sammen med andre etater for å øke antallet som velger elektronisk kommunikasjon.

Stadig enklere Det er lønnstakere og pensjonister som kan velge bort papirselvangivelsen. Da er de «eAktør», som skattemyndighetene kaller det. De som har registrert seg som eAktør, blir varslet både på e-post og mobil om når selvangivelsen er klar.

Selvangivelsen har blitt stadig enklere for de fleste av oss. Det er lenge siden skattytere selv måtte fylle den ut, og de siste tre årene har vi sluppet å levere hvis vi ikke har innvendinger mot det som står der.

De aller fleste velger slik stille aksept. I fjor benyttet 2,5 millioner skattytere seg av dette, en økning på 500.000 personer fra året før. 869.000 skattytere leverte selvangivelsen elektronisk. De aller fleste av dem fordi de hadde endringer.

Høyere ligningsverdier Den største endringen på selvangivelsen for 2010 er verdien på boliger.

I fjor høst fylte de fleste boligeiere ut en «boligselvangivelse». Den nye verdsettingen vil i mange tilfeller føre til høyere formuesskatt. For mange blir det derfor et ekstra spennende skatteoppgjør som kommer i posten de nærmeste ukene.

Skatteetaten har fått inn boligopplysninger for over 90 prosent av alle boliger her i landet. Beregninger viser at eiendommer i Oslo, Bærum og Stavanger og nabokommunene til disse tre kommunene som får størst endringer i ligningsverdien.

(NTB)