Snart kommer våren tilbake

Men mer varierende vær i vente den kommende uka.

KALD APRIL: April har vært kald så langt, men mai ser ut til å bli varmere enn normalt. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KALD APRIL: April har vært kald så langt, men mai ser ut til å bli varmere enn normalt. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mars hadde jo noen rekordvarme dager, og det kan se ut til at april flere steder bli kaldere enn det mars var. Dette er jo akkurat i den perioden lengden på dagen øker mest, så det er nok ikke helt normalt. Det vil alltid være litt sprikende prognoser, men temperaturene i mai ser ut til å bli ganske nærme, faktisk litt over normalen, sier Stig Arild Fagerli, vakthavende meterolog ved Storm Geo.

Ifølge sesongvarselet som Meteorologisk institutt har utarbeidet for mai-juli vil temperaturen for Troms og Finnmark ligge én grad over normalen. For resten av landet vil temperaturen ligge en halv grad over.

I uke 17 vil temperaturen ligge én grad over normalen. I Nord-Norge vil det bli litt mindre nedbør enn normalt, mens det i Sør- og Øst-Norge blir litt mer nedbør enn normen. Midt- og Vest-Norge får normal nedbør. Også i uke 18 vil temperaturen ligge én grad over normalen. Men denne uka vil nedbøren ligge på det som er normalt i hele landet. I uke 19 og 20 ligger både temperatur og nedbør på det normale.

Varierende vær i vente - På Sør- og Østlandet vil vi få ganske så ustabilt vær, og mange steder vil det nok komme litt nedbør hver dag fremover. Mengden regn varierer noe, og det vil heldigvis komme perioder med sol imellom, sier Øyvind Johnsen, vakthavende meterolog ved Meterologisk Institutt.

De relativt lave temperaturene vi har hatt den siste uka, vil fortsette også inn i neste uke. Langs kysten på Øst- og Sørlandet vil gradestokken neppe vise mer enn 7 grader før helgen, men kan stige opp mot 11-12 i løpet av helgen.

Langs kysten vil det bli noe vind i kulings styrke den nærmeste tiden. Nord-Norge og Vestlandet ser ut til å få det beste vårværet den kommende uka, med lengre perioder med sol. Først mot helgen, da sola titter frem på Østlandet, er det fare for regn i nord.

Finvær i nord Vestlandet havner litt i le for mye av nedbøren den kommende uka og frem til onsdag vil vestlendingene få lite eller ikke noe nedbør og lange perioder med sol. Mot helgen skyer det imidlertid over også på Vestlandet. Det samme gjelder Møre og Romsdal og Trøndelag.

Også i Nordland, Troms og Finnmark ser det bra ut de første dagene den kommende uka, og fram til onsdag nordlendingene nyte lange perioder med sol uten nedbør. Nedbøren som kommer mot helgen ser heldigvis ut til å bli ganske beskjeden.

Natt til onsdag denne uken ble det målt kulderekord på Røros, med en temperatur på 19,2 grader. Så kaldt har det ikke vært så sent i april på 46 år. Klimaavdelingen på meteorologisk institutt har også utarbeidet en oversikt som viser at det er en sammenheng mellom kald vår og kald sommer, og omvendt med varm vår og varm sommer.

- Resulatene viser en svak sammenheng. Men dette er ikke noe sikkert varsel om hvordan sommeren blir. Den blir jo ikke lik over hele landet heller. I fjor regnet det jo i Sør-Norge, mens det var tørt nordpå, sier forsker Jostein Mamen på klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt.

Snart begynner også seosongen for bjørkepollen for fullt og allerede på mandag vil vi få moderat spredning på Sør- og Østlandet.