Snart kommer vidunderflyet!

WASHINGTON DC (Dagbladet): Snart kan du dra hvor som helst i hele verden - på mindre enn to timer. Det nye vidunderflyet heter «HyperSoar», og suser avgårde ti ganger fortere enn lydens hastighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortell fly-personalet hvor du skal - og du er framme innen to timer er gått. En flytur fra Norge til Australia vil for eksempel ikke ta mer enn to timer, lover oppfinnerne.

Spretter

Grunnen til at «HyperSoar« skal kunne fly så fort, er som følger: Flyet er en mellomting av et fly og et romskip, og det spretter ut og inn i atmosfæren i en sinnsyk fart (som når man kaster froskesprett med en stein i vannet).

HyperSoar-flyet kjører ti ganger fortere enn lydens hastighet inntil det er i 40 000 meters høyde. Så flyr det ut av atmosfæren - og inn i verdensrommet til det er i 60 000 meters høyde over jordoverflaten.

Deretter vil det falle ned mot jorda og sprette på atmosfæren før det går opp igjen til 60 000 meters høyde.

En flytur rundt halve jordkloden vil innebære 25 slike sprett.

Pass på kaffekoppen!

Som passasjer må du holde på kaffekoppene fordi du vil være i vektløs tilstand på toppen av hvert sprett.

Hver gang du er innom atmosfæren - (i bunnen av hvert sprett) - vil du føle at tyngdekraften er en og en halv gang det du er vant til på jorda.

Berg- og dalbane

En direktør bosatt i London kan spise frokost hjemme, lunch og middag med foretningsforbindelser i Tokyo, for så å være hjemme med familien i London etter endt arbeidsdag.

- Passasjerene vil nok godta denne berg-og-dal-banen når det frakter dem fra San Fransisco til Tokyo på mindre enn to timer i stedet for ti timer, sier Preston Carter til magasinet Aviation Week & Space Technology. Carter har utviklet flyet for Lawrence Livermore National Laboratory i USA.

Test-fly

De amerikanske ingeniørene som har tegnet flyet, satser på å ha testflyvninger om rundt fem år. Fram til da skal forskerne jobbe med å finne materialer som kan tåle den sterke varmen i atmosfæren.

Carter er sikker på at problemene er løsbare og regner med at flyet vil bli produsert for kommersiell drift om 10-15 år.

Hvert fly vil koste rundt tre milliarder kroner, men Carter mener at HyperSoar-flyet vil være verdt hver krone:

  • Ett fly kan fly London-Tokyo-strekningen fem ganger i døgnet.
  • Flyet kan frakte dobbelt så mye last som et vanlig jet-fly.
  • Flyet bruker bare drivstoff når det er i atmosfæren og ikke mens det er i verdensrommet.