Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snart like store?

Frp går mest fram og Ap mest tilbake på MMIs ferske partibarometer for desember. De to partiene er nesten jevnstore.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap går tilbake med 2,2 prosentpoeng og er nede på 24,8 prosents oppslutning. Frp øker med 3,2 prosentpoeng, har en oppslutning på 22,8 prosent og er hele sju prosentpoeng større enn Høyre som faller 0.9 prosentpoeng til 15,8. Også SV går markert tilbake med 1,7 prosentpoeng.

Skole og innvandring

Regjeringspartiene går samlet sett tilbake, men det gjør også det rød-grønne alternativet som på årets siste måling så vidt berger et flertall med 86 mandater.

Dermed ligger alt til rette for et uhyre spennende valg neste år.

Målingen ble tatt opp fra tirsdag til og med torsdag i denne uka. Statsviter Håkon Kavli i MMI peker på at det særlig er innvandring og skole som har dominert den politiske debatten de siste dagene. Dette kan ha skapt bevegelse i opinionen og hatt innvirkning på resultatene.

Frp\'s kraftige framgang faller i tid sammen med debatten om de 98 vietnamesiske flyktningene. Det normalt innvandringsfiendtlige Frp er for å ta imot dem, mens bl.a. Ap, som normalt smykker seg med et internasjonal solidaritet. er imot.

Frp-formann Carl I. Hagen har liten tro på at enkeltsaker gir seg utslag i meningsmålinger (se egen sak), men Kavli i MMI er av en annen oppfatning:

-  Resultater fra MMIs Norsk Monitor viser at Frp av mange blir vurdert som det beste partiet til å løse utfordringene rundt innvandring. Når innvandringsspørsmål dominerer den politiske debatten, tjener Frp på det. Bakgrunnstallene viser at tidligere Frp-velgere, som er partiets viktigste velgergruppe, er mer lojale mot partiet nå enn i november, sier Kavli.

Lekker til Frp

Ap har en ny betydelig tilbakegang. Partiet har hatt fallende oppslutning på MMIs barometer siden oktober da det var oppe i nesten 30 prosent. Bakgrunnstallene viser at partiet har forholdsvis stor lekkasje av velgere til Frp og at mange av partiets tidligere velgere har satt seg på gjerdet.

En del av forklaringen på Ap\'s tilbakegang, kan være partiets håndtering av vietnameser-saken .

I tillegg har Høyre klart å legge mye av skylda for norske skoleelevers dårlige resultater i den såkalte PISA-undersøkelsen på Ap\'s skolepolitikk og i særdeleshet partiets Reform 97.

Høyre daler

Men heller ikke Høyre har særlig suksess for tida. Partiet må tilbake til desember i fjor for å finne en dårligere MMI-måling, og avstanden opp til Frp bare øker. I likhet med Ap har trolig både vietnameser-saken og de manglende resultatene av partiets skolepolitikk vært med på å trekke desember-resultatet ned.

SVs tilbakegang på 1,7 prosentpoeng er i samsvar med partiets ustabile oppslutning. Etter en god måling i november, kommer nå en dårligere.

Disse hoppene skyldes i stor grad at partiet har en stor andel hjemmesittere og yngre velgere, som begge er labile grupper.

Sp viktig

MMIs desembermåling viser hvor skjørt det rødgrønne flertallet er og hvor avhengig Ap og SV vil være av å ha Sp på laget hvis målet er flertallsregjering.

SPISER INNPÅ: Carl I. Hagen har tatt mange velgere fra Jens Stoltenberg denne måneden, viser MMIs siste partibarometer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media