Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snart må han oppgi hver eneste aksje

Stortingspresidenten la seg flat etter aksjetabbe - og fikk flertallet mot seg.

 PÅ VEI TIL BEKLAGELSE:  Stortingspresident Olemic Thommessen på vei mot talerstolen i dag under debatten om politikers aksjeresgister. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.
PÅ VEI TIL BEKLAGELSE: Stortingspresident Olemic Thommessen på vei mot talerstolen i dag under debatten om politikers aksjeresgister. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget vedtok i ettermiddag å fjerne de høyest folkevalgtes nåværende rett til å hemmeligholde private aksjer til en verdi av folketrygden grunnbeløp (1G) - for tiden 90 068 kroner.

I går avslørte Dagbladet at stortingspresidenten selv har aksjer for 362 500 kroner som han ikke har oppgitt, i strid med regelverket.

Etter at stortingspresident Olemic Thommessen (H) la seg flat ved møtestart i dag, og beklaget at han ikke selv har fulgt Stortingets regeleverk, snudde Arbeiderpartiet i spørsmålet om aksjeeierregister, og stemte for en 0-grense sammen med KrF, Senterpartiet, SV og Venstre.

- Jeg beklager det inntrufne, sa Thommessen i Stortinget tirsdag og brukte selv betegnelsene «pinlig og beklagelig» om at han ikke har fulgt reglene for å oppgi sine eierinteresser.

• Les alle Dagbladets avsløringer fra aksjonærregisteret

Snudde Arbeiderpartiets to medlemmer av Stortingets presidentskap, Marit Nybakk og Svein Roald Hansen, gikk opprinnelig inn for å beholde ordningen, men under dagens møte ble det tidlig klart at partiets stortingsgruppe snudde.

Forslaget om å oppheve grensa, slik at alle aksje-eierskap skal finnes i Stortingets register for verv og økonomiske interesser, ble vedtatt mot tre stemmer. Det betyr at regjeringspartnerne Høyre og Frp sluttet seg til forslaget.

- Det vil være en enkel regel og greit å forholde seg til, sa Marit Arnstad (Sp).

Når prinsippet om en 0-grense nå er vedtatt, blir saken  sendt tilbake til presidentskapet, med oppgave å utforme reglene for hvordan det nye eierregisteret skal være tilgjengelig.

Deretter vil endringene tre i kraft, trolig fra sommeren.

Departementsrådene I tillegg fikk Senterpartiet gjennomslag for et forslag om at regjeringen må vurdere om departementsrådenes økonomiske interesser skal registreres.

- Dette er viktig fordi de er øverste leder i departementene under statsråden. De sitter i departementene over lang tid, har kontakt med statlige selskaper og innflytelse over store innkjøp. Det ville være veldig klokt om det er åpenhet omgså om deres eierinteresser, sier Arnstad.

Fornøyd SV SV som først tok opp saken, hadde foreslått at opplysningene skal oppgis i innstillingene fra komiteene når eierskapet er relevant for saken som behandles, men syns det er greit at eierskapet bare er oppført i registeret.
- Vi er veldig fornøyd. Det viktigste for oss var å få fjernet den nedre grensen, sier SVs Torgeir Krag Fylkesnes til NTB. Arbeiderpartiet hadde først gått imot endringer i reglene, men opplyste i løpet av debatten at de går inn for Senterpartiets løsning.

- Nå skal alle aksjer fram i lyset, dette er en seier for demokratiet, sier Fylkesnes til Dagbladet.

Også Venstre, MDG og KrF støtter denne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!