Norsk økonomi

- Snart på nivå med landslaget i fotball på rankingen

Veksten i norsk økonomi er nå så svak at rankingen nærmer seg FIFA-rankingen for norsk fotball, mener samfunnsøkonom og tidligere statssekretær i finansdepartementet for Ap, Svein Harald Øygard.

DOM OVER NORSK ØKONOMI: Tidligere statssekretær i finansdepartementet og tidligere sentralbanksjef Svein Harald Øygard mener den svake veksten plasserer norsk økonomi på nivå med landslaget i fotball på FIFA-rankingen. Øygard har etter noen år som seniorpartner i McKinsey i Brasil startet eget rådgivningsfirma i Norge. 
DOM OVER NORSK ØKONOMI: Tidligere statssekretær i finansdepartementet og tidligere sentralbanksjef Svein Harald Øygard mener den svake veksten plasserer norsk økonomi på nivå med landslaget i fotball på FIFA-rankingen. Øygard har etter noen år som seniorpartner i McKinsey i Brasil startet eget rådgivningsfirma i Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis du ser på verdiskapning, - det vil si bruttonasjonalprodukt per innbygger i fastlands-Norge, så var Norge i den beste tredelen av OECD-landene og G20-landene fra 2010 til 2014.

Nå er vi på vei mot den dårligste tredjedelen, og hvis veksten bare blir 0,2 prosent dårligere enn det regjeringen varsler, så er vi like dårlige som på FIFA-rankingen for de samme landene, sier Øygard til Dagbladet.

- Øygard gir regjeringen skylda for oljeprissjokket. Kritikken mangler bare litt på å være en blåkopi av Aps partiretorikk, svarer Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten.

«Kraftfull»

I statsbudsjettet for 2017 skriver regjeringen: «Veksten i norsk økonomi ser nå ut til å være på vei opp igjen understøttet av en kraftfull økonomisk politikk».

Øygard, som også var sentralbanksjef på Island etter finanskrisa, og som ifølge Jens Stoltenbergs biografi takket nei til å bli finansminister i den rødgrønne regjeringen i 2009, finner ikke mye kraftfullt i tallene.

Sysselsettingen faller

Veksten er syltynn, og sysselsettingen faller.

- Mens andelen sysselsatte øker i land som Island, Sverige, Danmark, Tyskland og Storbritannia, faller den nå i Norge, sier Øygard.

Han avviser at han bedriver svartmaling av norsk økonomi under den blåblå regjeringen.

- Jeg viser bare til fakta, sier Øygard.

Veksten for fastlands-Norge ble ifølge nasjonalregnskapet 1, 0 prosent i 2016, og er ifølge nasjonalbudsjettet anslått til 1, 7 prosent i 2017. I gjennomsnitt er veksten 1, 5 prosent for årene 2014 til og med 2017. Veksten per capita er i gjennomsnitt 0, 5 prosent.

Basert på tall fra OECD og Verdensbanken lå Norge i årene 2010 til 2014 over midten i vekst-rankingen for landene i OECD og G20-landene. For årene 2013 til 2017 vil Norge plassere seg under midten. Fortsetter trenden, vil norsk vekst bli ranket i nedre halvdel. Basert på fersk statistikk om kildene til vekst, blant annet eksport, tror Øygard veksten kan bli lavere enn anslått i budsjettet.

Etterlyser ambisjoner

Øygard er overrasket over lite engasjement og debatt om fallende sysselsetting og høy ledighet.

- I 1995 var det også høy ledighet. Regjeringen ble, med rette, utfordret av LO og andre. VI jobbet fram et sett av tiltak og reformer for å adressere ledigheten. Hvor er debatten om dette i dag? Ap prøver. Men jeg synes alle partiene burde engasjere seg mer, både i kortsiktige tiltak for å få ned ledigheten, og mer langsiktige tiltak for økt sysselsetting, sier Øygard, som tidligere i dag innledet om utsiktene for norsk økonomi på en konferanse i regi av Ap.

- Er den svake veksten og fallet i sysselsetting resultat av dårlig økonomisk politikk?

- Jeg etterlyser tiltak. Den eneste løsningen regjeringen har kommer med, er mer bruk av penger. Det er brevkurs i sosialøkonomi, å bruke mer penger når økonomien står i stampe. Man burde ha noen større ambisjoner enn det, sier Øygard.

- Oljesjokket ikke vår skyld

- Øygard går enda lenger enn det hans eget parti Ap har gjort i å mene at oljeprisssjokket i norsk økonomi fra 2014 er den sittende regjeringens skyld, sier Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten.

- Så kaller han det fakta når han foretar et meget selektivt utvalg land å sammenligne med, land med en størrelse og en næringssammensetning helt annerledes enn Norge. I vår relativt lille, åpne økonomi har selvsagt den sterke oljeprisnedgangen hatt stor betydning for samlet vekst.

OLJEPRIS AVGJØRENDE: Oljeprisgangen har hatt stor betydning for samlet vekst, påpeker Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten. Han mener Svein Harald Øygards kritikk minner mye om Aps partiretorikk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
OLJEPRIS AVGJØRENDE: Oljeprisgangen har hatt stor betydning for samlet vekst, påpeker Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten. Han mener Svein Harald Øygards kritikk minner mye om Aps partiretorikk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Vi investerer i vekst

Så spør Øygard etter tiltak. Sterke tiltak har vært satt inn i de to siste budsjett . I tillegg bruker vi oljepengene inn i økonomien til å satse på investeringer i fremtidig vekst gjennom økte bevilgninger til infrastruktur, kunnskap og skattelettelser, i motsetning til Ap under sine åtte gylne år.

Det eneste som mangler i Øygards «analyse» er kritikk av oljepengebruk under denne regjeringen. Da ville hans utspill vært en blåkopi av partiretorikken fra Ap. Nå mangler det litt, men ikke mye, sier Flåtten.