Snart setter Erna ny stortingsrekord

Snart setter Erna ny stortingsrekord

Erna Solberg sier til Dagbladet at hun gjerne tar fire nye år på Stortinget. Alt før valget vil hun trone øverst på den historiske adelskalenderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Statsministeren slår fast overfor Dagens Næringsliv at hun planlegger for borgerlig valgseier i 2021 og fire nye år som norsk regjeringssjef.

I et intervju med Dagbladet i USA kunngjør Erna Solberg nå at hun også personlig ønsker gjenvalg til Stortinget.

- Jeg kommer til å stille til valg i 2021 hvis partiet vil. Det mener jeg er riktig. Så tenker jeg at det er nok å si at du vil stille til valg og har tenkt å være statsminister i neste fireårsperiode. Det er naturlig når du sitter som statsminister, sier Solberg til Dagbladet.

- Så du vil også stille til gjenvalg på Stortinget?

- Jada, hvis partiet vil. Jeg har ikke hørt noen rykter fra Hordaland Høyre om at de ikke skal renominere meg. Vi er veldig stolte av det vi har fått gjort, men vi har masse igjen å gjøre.

Ny rekord

Allerede som 28-åring ble Erna Solberg valgt inn på Stortinget for Hordaland Høyre. Og siden stortingsansienniteten løper også mens man er i regjering, vil statsministeren om få dager ha 30 år bak seg på Løvebakken.

Da er det bare ett år og 193 dager opp til Arbeiderpartiets Marit Nybakk, som er den lengstsitttende kvinnelige stortingsrepresentanten gjennom tidende. Nybakk tok ikke gjenvalg i 2017.

Fra før har Erna Solberg rekorden som lengstsittende partileder så vel som statsminister fra Høyre.

- Jeg tenker egentlig ikke så mye over det, sa Erna Solberg til NTB i fjor da hun tangerte Kåre Willochs dager som statsminister.

- Egentlig er dette litt leit. Ikke at jeg får sitte lenge, men at Kåre Willoch ikke fikk sitte enda lenger da det jo var et borgerlig flertall, sa Solberg.

Avanserer

Skulle hun lykkes i å vinne valget for tredje gang i 2021 vil hun bare ha Einar Gerhardsen foran seg på lista over de lengstsittende norske statsministre gjennom tidene.

Allerede før 2021 vil hun avansere kraftig på adelskalenderen over norske regjeringssjefer, så framt regjeringen hennes holder sammen til valget.

I øyeblikket er hun på tiende plass, men hun vil på valgdagen i 2021 ha passert Johannes Steen, Kjell Magne Bondevik, Johan Ludvig Mowinckel og Fredrik Stang.

Og i en eventuell fjerde periode som norsk statsminister vil hun etter tur passere Venstre-høvdingen Gunnar Knudsen og Ap-statsministrene Stoltenberg, Brundtland og Nygaardsvold.

Men opp til Einar Gerhardsen, med sine 17 år som norsk statsminister, er spranget uansett for langt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer