Snart tomt for allergimedisin

Det ligger an til ny pollenrekord i år. Men apotekhyllene er snart tomme for allergimedisin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har sjelden vært så mye pollen i lufta som i år. I Oslo og i store deler av Sør-Norge er pollenverdiene ni ganger høyere enn normalt. Fortsetter det slik, brytes rekorden fra 1998.

Lege Thor-Øistein Endsjø har vært allergispesialist i over tretti år. Han og de 15 andre kollegene ved legesenteret i Sandvika har aldri opplevd større pågang av allergipasienter.

- Situasjonen er ekstrem. Jeg har opplevd dette bare en gang før, og det var for to år siden, sier Endsjø til Dagbladet.

Kraftig oppblomstring

Årsaken til det høye innholdet av pollen i lufta, er at bjørka blomstrer ekstra kraftig i år. Bjørk blomstrer kraftig hvert andre år, men i år ble blomstringen forsterket av at det først var fuktig og kjølig. Plutselig ble det meget varmt, og det fine været holdt seg i flere dager. Dette gir en pollenspredning, forteller Endsjø.

- Pasienter som ellers greier seg brukbart, kommer til oss for å behandles. I tillegg kommer de som aldri tidligere har hatt allergi, sier Endsjø.

I tillegg til de vanlige symptomene (kløe i øynene, nysing og tett nese), blir mange pasienter hardere rammet. De blir slappe og trøtte og kan få utslett. Hos enkelte utløser den enorme mengdene pollen astma og pustebesvær.

Tomme hyller

Den kraftige oppblomstringen fører til rekordsalg av allergimedisiner på apotekene. Ved Jernbanetorvets Apotek i Oslo er kundetallet 50 prosent over det som er normalt, og Apoteket Sfinxen på Majorstua i Oslo tar imot langt over 500 allergi-resepter hver eneste dag. Salget av enkelte produkter, særlig nesespray, vært så enormt de siste dagene at beholdningen av enkelte varer minker kraftig, ifølge Aftenpostens nettutgave.

Mange apoteker kaller nå inn ekstra mannskaper for å hindre at hyllene blir tomme for allergimedisiner.

Nye medisiner

Dr. Endsjø har to grunnråd til de som er rammet av allergi:

 • I opptil en uke kan pasienter bruke dobbelt så mye som foreskrevet av nesespray og øyedråper. I en kortere periode, 2-3 dager, kan man ta dobbel dose allergitabletter.
 • I alvorlige tilfeller, hvis man blir helt utslått, bør man oppsøke lege for å få kortisonbehandling (enten med tabletter eller injeksjon).

  Pollenrådene

  1.

  Følg med på pollenvarselet.

  2.

  Bedriv mindre fysisk aktivitet, særlig utendørs.

  3.

  Sov med lukket vindu.

  4.

  Luft på kvelden, når spredningen er minst.

  5.

  Skyll håret etter å ha vært ute.

  6.

  Vær forsiktig med alkohol.

  7.

  Skyll nese og øyne med vann flere ganger om dagen.

  8.

  Ikke tørk tøy ute.

  9.

  Ta en tur på fjellet eller ut til sjøen.

  Ellers kan du lese de siste pollenvarslene på www.pollenvarsel.com og Norges Astma- og allergiforbunds pollenvarselsider.

EKSTREMT: - Årsaken til det høye innholdet av pollen i lufta er at bjørka blomstrer ekstra kraftig i år, sier lege Thor-Øistein Endsjø