Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjengkriminaliteten i København:

Snart utløper våpenhvilen i den danske gjengkrigen. Hva skjer da?

Frykter volden vil blusse opp igjen.

GJENGKRIG: «Loyal to Familia» er en av gjengene som herjer i København. Bildet viser dansk politi og medlemmer av «Loyal to Familia» fra 2013. Foto: Scanpix DK / NTB Scanpix
GJENGKRIG: «Loyal to Familia» er en av gjengene som herjer i København. Bildet viser dansk politi og medlemmer av «Loyal to Familia» fra 2013. Foto: Scanpix DK / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): København har det siste halvåret vært åsted for en blodig gjengkrig mellom bandene «Loyal to Familia» og «Brothas». Siden 12. juni har det vært hele 42 skyteepisoder som knyttes til den voldelige konflikten i den danske hovedstaden. Tre personer er blitt drept i skyteepisodene, og 25 personer rammet.

Tre drap på to uker

Det siste drapet fant sted 9. november i bydelen Nørrebro, hvor de to gjengene har sitt opphav og hvor de fleste skyteepisodene har skjedd. To maskerte menn på moped stoppet foran en bil, hvorpå en av dem avfyrte skudd mot personene som satt i bilen. To unge menn ble truffet av skuddene, den ene en 22 år gammel mann som kort tid etter døde av skadene han ble påført. Han ble med det gjengkrigens tredje offer på kun to uker.

- Gjengvolden har rystet København, særlig siden mange av skyteepisodene har foregått på åpen gate og også rammet tilfeldige personer. Politiet har heller ikke lyktes i å stanse volden, til tross for massiv innsats. Omfanget av volden har tatt gjengkriminaliteten i Danmark til et nytt nivå, og skapt frykt i befolkningen, sier lektor i kriminologi ved Aalborg Universitet, Kim Møller, til Dagbladet.

Midlertidig våpenhvile

NYTT NIVÅ: Omfanget av volden i København det siste halvåret har tatt gjengkriminaliteten i Danmark til et nytt nivå, mener lektor i kriminologi ved Aalborg Universitet, Kim Møller.
NYTT NIVÅ: Omfanget av volden i København det siste halvåret har tatt gjengkriminaliteten i Danmark til et nytt nivå, mener lektor i kriminologi ved Aalborg Universitet, Kim Møller. Vis mer

Det man imidlertid har lyktes med, er å få i stand en midlertidig våpenhvile. Dette takket være fedrene til gjengmedlemmene, som i midten av november forhandlet fram en avtale om at gjengene skal legge våpnene til side i én måned.

Ifølge den danske avisen Berlingske, ble våpenhvilen inngått etter forhandlinger i en moské i Nordvestkvarteret i København. Dette bekreftet også formannen i den danske organisasjonen Islamisk Trossamfund, Ayman Thiab, overfor Danmarks Radio.

- Våpenhvilen synes å ha virket, siden situasjonen har roet seg etter at den ble inngått. Alle er veldig glade for at denne avtalen kom på plass og at ikke flere personer har blitt skutt, men man er bekymret over hva som vil skje videre. Det er bare en midlertidig trygghet, sier Møller, som følger situasjonen tett.

Narkotikakriminalitet

Den pågående konflikten mellom de kriminelle gjengene «Loyal to Familia» og «Brothas» bunner hovedsakelig i narkotikakriminalitet. Den relativt nye gjengen «Loyal to Familia» ble stiftet for omkring fem år siden i København, og har sin hovedbase på Blågårds plass i Nørrebro. Ifølge danske myndigheter kontrollerer gjengen, som består av rundt 220 medlemmer, deler av narkotikamarkedet i København, og skal ha ekspandert sin virksomhet i sommer.

Motparten i konflikten, «Brothas», er basert rundt Mjølnerparken i Nørrebro. De består ifølge danske myndigheter av tre ulike gjenger som slo seg sammen for å stå sterkere i kampen mot «Loyal to Familia», etter at de mistet deler av narkotikamarkedet til dem.

- De to gjengene består hovedsakelig av personer med utenlandsk opprinnelse, men det er også noen etnisk danske medlemmer i begge gjengene. Konflikten eskalerte etter at «Loyal to Familia» ekspanderte og tok over større deler av narkotikamarkedet i København. Det spesielle med denne konflikten er at gjengmedlemmene fortsetter den massive volden, til tross for at politiet er så sterkt til stede og har arrestert flere, sier Møller.

I august ble blant annet ni gjengmedlemmer fengslet i 18 dager etter at politiet fant våpen og ammunisjon på Nørrebro, skriver NTB.

Utløper snart

Siden våpenhvilen utløper om knappe to uker, er spørsmålet hva som kommer til å skje etter det.

- Det er ikke lett å svare på, men gjengkriger slik som denne varer normalt ikke over flere år, siden den ene gjengen som regel vinner til slutt. I dette tilfellet tror jeg «Brothas» må innse at «Loyal to Familia» er sterkere enn dem, og at de derfor må gi opp kampen, sier Møller.

Om det ikke skjer, frykter han mer vold og flere drap i den danske hovedstaden.

- Dersom «Brothas» ikke gir seg, tror jeg volden vil blusse opp igjen etter at våpenhvilen går ut, sier kriminologilektoren.

Visitasjonssoner

Siden gjengvolden eskalerte i sommer, har politiet i København iverksatt en rekke tiltak for å stanse kriminaliteten. Blant annet er det plassert en mobil politistasjon i Nørrebro, det danske forsvaret har overtatt flere sikringsoppdrag fra politiet, og i august ble det innført en rekke visitasjonssoner i hovedstaden. I disse områdene kan politiet visitere personer og ransake kjøretøy uten begrunnelse. Nylig forlenget politiet visitasjonssonene fram til 7.desember, skriver den danske avisa JydskeVestkysten.

- Formålet med visitasjonssonen er å skape trygghet for innbyggerne i området, ved blant annet å medvirke til at personer ikke bærer eller besitter våpen, sa sjefpolitiinspektør, Jørgen Bergen Skov, i en pressemelding da dette ble innført.

- Visitasjonssonene er fortsatt nødvendige, og de blir nok ikke borte med det første, mener Møller.

ÅSTED: Politi og sperringer ved Tagensvej i Nørrebro, der en person ble drept og to såret i en skyteepisode 31. oktober. Foto: Thomas Sjørup / NTB scanpix
ÅSTED: Politi og sperringer ved Tagensvej i Nørrebro, der en person ble drept og to såret i en skyteepisode 31. oktober. Foto: Thomas Sjørup / NTB scanpix Vis mer

Vil gjøre «Loyal to Familia» ulovlig

Samtidig øker presset på danske myndigheter, som strever med å håndtere den vanskelige situasjonen. I starten av november åpnet Riksadvokaten opp for et søksmål mot «Loyal to Familia» for å gjøre gjengen ulovlig.

- Jeg har bedt Riksadvokaten forberede en sak om oppløsning av Loyal to Familia. Det er snakk om en historisk beslutning. Vi skal bruke de mulighetene vi har i grunnloven til å forsvare oss når gjengene utfordrer vår grunnleggende sikkerhet og trygghet, uttalte justisminister Søren Pape Poulsen i en pressemelding, skriver NTB.

Ifølge det danske justisdepartementet er det forventet at saken vil være ferdig i løpet av det første halvåret i 2018.

- Dersom «Loyal to Familia» blir gjort ulovlig, kan det hjelpe, siden det vil bli vanskeligere for gjengmedlemmene å fortsette virksomheten sin og gjøre politiet sin jobb enklere. Samtidig kan gjengmedlemmene bare danne en ny gjeng, men det vil likevel ta tid å bygge opp en ny gjeng med like sterk status og like mye makt. Det vil ikke løse problemet, men det kan gjøre situasjonen bedre, avslutter Kim Møller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!