<strong>SNÅSAMANNEN:</strong> Joralf Gjerstad forklarte hvor letemannskapet ville finne den siste omkomne skredofferet.  Foto Lars Eivind Bones/Dagbladet
SNÅSAMANNEN: Joralf Gjerstad forklarte hvor letemannskapet ville finne den siste omkomne skredofferet. Foto Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Snåsamannen anga område der omkommet skredoffer befant seg

Fortalte skredekspert hvor letemannskapene burde lete.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Snåsamannen hjalp skredeksperten Oddgeir Johansen med å finne det siste skredofferet som var savnet i Jamtfjellet, skriver Helgeland Arbeiderblad.

Snåsamannen ba Johansen, som har ledet skredsøket, forestille seg at han befant seg i rasområdet.

— Han forklarte at han nå så stedet og ba meg om å snu meg mot nord. Da kunne han ned til den minste detalj beskrive terrenget, fjellene rundt og hvordan raset så ut. Han anga deretter området der den siste omkomne befant seg. Jeg kan ikke tenke meg at han skulle ha noen forutsetninger for å kunne beskrive stedet så nøyaktig som han gjorde, sier Johansen.

Da avisa snakket med politiets søkeleder Roar Tøgersen torsdag, kunne han fortelle at den siste savnede etter skredet, Therese Mari Åkerøy, hadde blitt funnet av to fra søkemannskapet, som hadde en bestemt fornemmelse av at Åkerøy lå akkurat der hun gjorde.

- Bøyer meg i støvet
Til Dagbladet sier Johansen at han ikke tror telefonen til Snåsamannen alene var avgjørende for funnet av Therese Mari.

- Vi hadde allerede bestemt oss for å søke i det aktuelle området. Det var et av primærområdene. Men det som var forbausende var den beskrivelsen han ga av terreng og forhold, fordi det stemte så utrolig godt. Han har aldri vært i området før og hadde lite forutsetning for å vite det.  

Johansen forklarer videre at de to først snakket om tragedien og om søstrene som var borte. Deretter får Johansen sprørsmål om han er varm i nakken.

- Det måtte jeg jo innrømme at jeg var. Da sa han at det ikke var rart at det blir sånn, og det virka på meg som om han og jeg hadde en viss kontakt. Det var ikke noe stedangivelse på meteren, men mer i hvilken retning vi burde søke i, og det stemte jo. Jeg må bare bøye meg i støvet og tenker at det er noen som ser mer enn det andre ser, påpeker han.

Fire omkom
Den tragiske ulykken fant sted 16. mai da et turvant følge på fem kvinner og tre menn tok fatt på den tre-fire timer lange turen opp til Jamtfjelltinden, der de skulle plassere en ny signeringsbok for sesongen i 1189 meters høyde.

Men den voldsomme snøsmeltingen utløste et 50-60 meters bredt og flere hundre meter langt ras med snø og jord da de var kommet opp i 700 meters høyde.

47 år gamle Berit Rugeldal og Tove Peggy Åkerøy, begge fra Vefsn, ble gravd fram av de overlevende i turfølget. Begge var allerede døde.

Bjørg Heidi Åkerøy og Therese Mari Åkerøy, var først savnet, men er nå funnet omkommet. Tre av kvinnene var søstre.

Avblåst
Leteaksjonen etter de savnede ble flere ganger avblåst på grunn av redningsmannskapenes sikkerhet, og overhengende fare for nye skred.

Imens har pårørende og venner fortvilt over at de to søstrene ikke har blitt funnet.

Tove Åkerøy, Bjørg Heidi Åkerøy og Therese Mari Åkerøy gravlegges i Dolstad kirke i dag. 

<strong>SKRED:</strong> Tove Peggy Åkerøy (t.v.), Bjørg Heidi Åkerøy og Therese Mari Åkerøy omkom alle etter rasulykken i Vesfn kommune 16 mai. Foto: Privat / SCANPIX
SKRED: Tove Peggy Åkerøy (t.v.), Bjørg Heidi Åkerøy og Therese Mari Åkerøy omkom alle etter rasulykken i Vesfn kommune 16 mai. Foto: Privat / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer