Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Snåsamannen er ingen Jesus

Men biskop Tor Singsaas tror på evnene til mannen han skal møte i en fullsatt Nidarosdomen.

SAMTALER: Biskop Tor Singsaas (t.v.) og Snåsamannen Joralf Gjerstad skal i morgen samtale i en fullsatt Nidarosdomen. Foto: Tom E. Østhuus.
SAMTALER: Biskop Tor Singsaas (t.v.) og Snåsamannen Joralf Gjerstad skal i morgen samtale i en fullsatt Nidarosdomen. Foto: Tom E. Østhuus. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Det er enorm interesse rundt samtalen som finner sted i forbindelse med Olavsfestdagene i Trondheim i morgen, fredag: 950 personer har kjøpt billett og arrangørene sier de kunne ha solgt det dobbelte.

Arrangementet er også omfattet av stor interesse fra media. Det vil blant annet bli gjort tv-opptak, som blir sendt på NRK2 førstkommende søndag kveld.

- Jeg gleder meg til dette, sa biskop Tor Singsaas, da han og Joralf Gjerstad holdt en pressekonferanse i Trondheim i formiddag.

Kirkens aksept
Han er klar på at han aksepterer Snåsamannens evner og tror på de historier som er fortalt om ham.

- For meg er det viktig å invitere Joralf Gjerstad til Nidarosdomen. I det ligger det selvsagt at jeg aksepterer hans evner og synes det er en viktig dimensjon, ikke minst fordi Joralf selv har gjort det klart at han er en kirkens mann, sier biskopen.

Han mener dette også handler om å ta folks erfaringer på alvor, uten å lete etter forklaringer, men han vil ikke sammenligne Snåsamannens evner med Jesus.

- Vår tro på Jesus handler om Guds sønn, og de mirakler han gjorde sa noe om Guds rikes inngang i verden. Det er en rolle som det er helt umulig for Joralf selv å tenke seg. Det er vel sånn at han henter mer kraft fra Kristus enn at han er hans like, sier biskopen.

- Jeg er slett ingen helgen, istemmer Joralf Gjerstad.

- Jeg kommer ikke til Nidarosdomen som en som kan alt. Jeg føler meg veldig liten.

Siste opptreden
Han har tidligere sagt at han vil trekke seg helt tilbake og nyte pensjonisttilværelsen, og sier nå at han ser på samtalen med biskopen som sin siste offentlige opptreden.

- Jeg vil avslutte hele min virksomhet som medmenneske i Nidarosdomen, og jeg vil svare ærlig på det biskopen spør om. Jeg er overbevist om at vi må ha mer av den åndelige kraft som kirken gir oss. Det blir ofte sagt at vi er verdens rikeste land, men åndelig er vi blitt fattigere. Det må vi snu.

Biskopen vil ikke benytte anledningen til å teste Snåsamannen.

- Jeg inviterer ikke Joralf inn i Nidarosdomen for å etterprøve hans erfaringer, men for at han skal få fortelle om sine erfaringer og sette seg selv inn i en større sammenheng.

- Åpner du nå for å invitere andre fra alternativbevegelsen til Nidarosdomen?

- Dette er ikke en invitasjon til at flere skal komme til. Det Joralf Gjerstad representerer er så formidabelt i antall mennesker i gjennom så mange år, og han har gjort alt gratis. Det skiller ham ut fra det vi ellers ser innenfor alternativbevegelsen, sier biskop Tor Singsaas.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!