FIKK SYN: Snåsamannen, Norges mest kjente «helbreder» og «klarsynte», mener Olav den Hellige er begravet på Stiklestad, der han ifølge historien falt i slaget på Stiklestad i 1030. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FIKK SYN: Snåsamannen, Norges mest kjente «helbreder» og «klarsynte», mener Olav den Hellige er begravet på Stiklestad, der han ifølge historien falt i slaget på Stiklestad i 1030. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Snåsamannen hevder norsk konge ikke er gravlagt der historikerne har trodd

Joralf Gjerstad hevder at den norske vikingkongen Olav den Hellige ikke hviler i Nidarosdomen, men på Stiklestad, der han ble drept. Det skal han ha sett i et syn. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vikingkongen som kristnet Norge skal etter sigende være gravlagt i Nidarosdomen - men ingen kan si det med sikkerhet.

Opp gjennom årene har det ført til mange myter om kongeliket.

Nå kaster Snåsamannen Joralf Gjerstad seg inn i diskusjonen.

Til Trønder-Avisa forteller han at han flere ganger har sett den gamle kongens begravelse i et syn.

- Gravlagt på Stiklestad

Han mener kongen, som ble helgen etter sin død, ble gravlagt på Stiklestad i Verdal i Nord-Trøndelag, hvor han ifølge historien ble drept i et stort slag i år 1030.

- Jeg sto utenfor Stiklestad kirke og beundret Olav den Helliges virke, da jeg får et syn fortiden. Jeg ser Olav den hellige bli drept. En stund senere er det samlet mye folk rundt ham, og han blir båret bort. Mennene går sørøst fra der kirka står i dag og gravlegger Olav den Hellige på en haug. Mennene står der lenge, før de sakte, men sikkert returnerer, sier pensjonisten til avisa.

I lørdagsutgaven av avisa er han avbildet med et kart hvor han peker ut hvor han mener at grava ligger.

Utspillet kommer i en løpende debatt om hvor helgenkongen er begravet.

Ikke avvisende

Den startet denne sommeren da en historiker gikk ut med teorien om at kongeliket var begravet på Steinvikholmen i samme fylke, og ikke på Nidarosdomen i Trondheim.

Grunneier Torgeir Stiklestad trekker Gjerstads teori i tvil - men er ikke direkte avvisende.

- Selv tror jeg nok graven er ved Nidarosdomen. Området det vises til ble dyrket i 2008, og området ble gravd opp med gravemaskin og bulldosere. Da ble det ikke gjort noen funn. Vi har også søkt mye i området med metalldetektorer, men ikke funnet noe som er så gammelt som 1000 år. Jeg synes det er artig at Gjerstad kommer med synspunkter på dette, men nøyaktig hva som skjedde i 1030 får vi nok aldri svar på, sier grunneier Torgeir Stiklestad til avisa.

Vil starte prosjekt

Steinar Bjerkestrand, direktør for Nidaros domkirkes restaureringsarbeider, synes synspunktene er spennende.

- Dette reiser mange spørsmål. Om Olav ble gravlagt på en høyde ved Stiklestad kirke, er sannsynligvis denne høyden med legemet vasket bort med det store leirraset i 1893. Da er alle spor borte, sier han til avisa.

Det har vært en etablert sannhet at helgenkongens levninger ble lagt i Nidarosdomen, og at kroppen hans var der fram til 1500-tallet - men det er uklart om han ble permanent begravd der eller ikke.

Det har opp gjennom årene gitt historikere fritt spillerom til å diskutere hvor graven egentlig ligger. I 2013 ble katedralen sågar gjennomsøkt med georadar i regi av NRK-programmet Newton for å finne levninger fra kongen, ifølge NRK.