<strong>GAVNER SVAKT STILTE:</strong> - Både lavtlønnstillegget, og det som på sikt kan komme ut av pensjonsenigheten, vil gavne dem som er svakest stilt i arbeidsmarkedet, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i det private analysefirmaet Samfunnsøkonomisk Analyse. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GAVNER SVAKT STILTE: - Både lavtlønnstillegget, og det som på sikt kan komme ut av pensjonsenigheten, vil gavne dem som er svakest stilt i arbeidsmarkedet, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i det private analysefirmaet Samfunnsøkonomisk Analyse. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Snaut oppgjør, men bra for lavtlønte

Økonomer mener lønnsoppgjøret mellom Norsk Industri og Fellesforbundet sikrer arbeidsplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fellesforbundet og Norsk industri ble i dag enige om et tilllegg for alle på 75 øre timen, mens de lavtlønte tekstil- og konfeksjonsindustrien får 1 krone og 25 øre.

- Solidarisk lønnsutvikling - Dette er et veldig moderat oppgjør. Det er lite ekstra til lønningsposen til dem som har jobb, men det bidrar til å sikre arbeidsplasser, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i det private analysefirmaet Samfunnsøkonomisk Analyse.

Også LOs sjeføkonom Stein Reegård er fornøyd med lavtlønnsprofilen på oppgjøret.

- Dette er blant de oppgjørene som gir grunnlag for en jevn og solidarisk lønnsutvikling, sier Reegård til Dagbladet.

Han peker på at selv om den beregnede lønnsveksten på 3,3 prosent er et halv prosentpoeng lavere enn i 2013, er den større enn prisstigningen.

Frontfag Oppgjøret, som kom etter at partene hadde forhandlet nærmere 18 timer på overtid, er viktig fordi det er det første forbundsvise oppgjøret. 

I tråd med den såkalte frontfagsmodellen legger det premisser for de andre oppgjørene, som kommer på rad og rekke i tida framover.

- Gavner svaktstilte Bjørnstad mener at både kroneoppgjøret og avtalen om å utrede framtidens pensjonsordning i fellesskap, er godt nytt for folk med usikre, lavtlønte jobber.

- Både i kroner og øre, og også pensjonsenigheten kommer de lavtlønte mest til gode. Både lavtlønnstillegget, og det som på sikt kan komme ut av pensjonsenigheten, vil gavne dem som er svakest stilt i arbeidsmarkedet, sier han til Dagbladet.

Det siste begrunner han med at mange av disse er ansatte i private bedrifter som i dag har obligatorisk tjenestepensjon med et årlig minimumsinnskudd på to prosent av lønna, og at dette gir en heller mager pensjon for dem med lave lønner.

Lønnsvekst: 3,3 prosent Selv om det bare er snakk om en utredning om pensjoner, tror Bjørnstad det er et første skritt mot en bedre ordning.

- Det de har blitt enige om, er å tenke sammen, og foreslå konkrete, alternative organisasjonsformer, sier han til Dagbladet.

For ansatte i offentlig sektor mener han lønnsveksten på 3,3 prosent som oppgjøret er beregnet å utgjøre, er godt nytt. Grunnen er at overhenget, altså årets virkning fra fjorårets lønnstillegg, inngår i rammen på 3,3 prosent.

- Fordi overhenget er lavere i offentlig enn i privat sektor, er det rom for en større kroneøkning i offentlig sektor uten at rammen brytes, forklarer han.

- Dyrere enn håpet Også administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk industri er fornøyd.

- Dette ble dyrere enn jeg hadde håpet på, men likefult er det et oppgjør som jeg i sum likevel kan stå inne for, sa han på en pressekonferanse i ettermiddag.

- I lønnsspørsmålet har vi funnet en løsning som har brakt lønnsutviklingen i Norge nedover i forhold til normalen de siste årene, og det er vi fornøyde med, sa han videre.

<strong>BRINGER LØNNA NED:</strong> - I lønnsspørsmålet har vi funnet en løsning som har brakt lønnsutviklingen i Norge nedover i forhold til normalen de siste årene, og det er vi fornøyde med, sa leder i Norsk industri Stein Lier Hansen (t.h.) på Thon Hotel Opera onsdag kveld, etter meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.
Leder i Fellesforbundet Arve Bakke (t.v.). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
BRINGER LØNNA NED: - I lønnsspørsmålet har vi funnet en løsning som har brakt lønnsutviklingen i Norge nedover i forhold til normalen de siste årene, og det er vi fornøyde med, sa leder i Norsk industri Stein Lier Hansen (t.h.) på Thon Hotel Opera onsdag kveld, etter meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Leder i Fellesforbundet Arve Bakke (t.v.). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer