Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snegle stopper ny skole

Planorbarius corneus!? Ikke hvem som helst, nei: Rett og slett en sjelden snegletype - som nå har stoppet utbygging av ny ungdomsskole i Kragerø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/KRAGERØ (Dagbladet): Det er ikke størrelsen det kommer an på. Og heller ikke farten. Snarere er det arten. Planorbarius corneus, på norsk stor skivesnegle, er svært sjelden og utryddingstruet. Den finnes bare noen få plasser her i landet. Og den har makt, som en treg politiker bare kan drømme om.

En skoleutbygging - ja, den stopper sneglen på rekordtid.

Gir seg for sneglen

Politikerne i Kragerø er nå innstilt på å gi seg mot overmakten. Kommunen hadde planlagt utbygging av ny ungdomsskole i en del av et verneverdig område på Kalstad utenfor sentrum. Byråkrater har slitt og planlagt i årevis. Alt skulle legges til rette så det verneverdige området ikke ble ødelagt.

Men så kom sneglen.

Først for ei tid tilbake ble det oppdaget at den sjeldne sneglen koste seg i det 150 mål store våtmarksområdet. Fylkesmannen i Telemark tok seg god tid til å studere utbyggingsplanene til Kragerø kommune.

Truet art

Konklusjonen er blant annet at en forutsetning for skolebygging er at kommunen kan dokumentere at sneglene vil overleve.

- Stor skivesnegle står på den såkalte røde lista over truede arter. Den finnes bare noen få steder her i landet, sier 1. konsulent Kristin Karlbom Dahle hos Fylkesmannen i Telemark til Dagbladet.

Kravet om en ekspertundersøkelse fikk Kragerø kommune til å gi opp:

- Det ville ta tid, lang tid, og svaret er ikke gitt. Det ville også bli en kostbar snegleundersøkelse, uten at vi vet om fylkesmannen ville trukket innsigelsen, sier bygningssjef Olaf Keim i Kragerø til avisa Varden.

Med et par eksemplarer av planorbarius corneus i handa sier ordfører Kari Fosso at alle planene om skoleutbygging blir skrinlagt.

Dermed har politikerflertallet i byen bestemt seg for å sette full fart i oppussing og utbygging av den gamle ungdomsskolen i Kragerø sentrum.

GIR OPP: Ordfører Kari Fosso og bygningssjef Olaf Keim i Kragerø slår fast at de verneverdige sneglene vant over byråkrater og politikere i kommunen. <!--/BTEK1-->
TRUET: Planorbarius corneus, sjelden snegle med makt. <!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media