Sneglefart mot krise

Sentrumspartiene og fagstatsrådene vrir seg under forhandlingsleder Lars Gunnar Lies møysommelige forsøk på kutt i sentrumsregjeringens budsjettforslag. Men blir det brudd i forhandlingene mellom sentrum og Høyre og Frp i kveld, er regjeringen ett skritt nærmere regjeringskrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som sentrums forhandlingsfraksjon høvlet på budsjettet til langt ut i seine kveldstimer i går, var det ingen stor tro på budsjettforlik med Høyre og Frp i regjeringspartiene. Da forhandlingsmøtet med Høyre og Frp ble utsatt til i ettermiddag, hadde sentrumspartiene ikke nærmet seg Høyre og Frp med stort mer enn et par milliarder.

KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs avviser imidlertid Høyres og Frp's utålmodige karakteristikker av sentrumspartienes forhandlingsskisser som tåspissdans i riktig retning.

Nær smertegrensen

- Vi har gått alvorlig inn i de ulike spørsmålene og har allerede strukket oss langt. Vi er oppe i milliardbeløp i vår skisse til foreslåtte endringer i statsbudsjettet. Prosessen er ikke enkel. Og vi ønsker ikke å gå lenger enn at det er en klar sentrumsprofil på sluttresultatet. Den smertegrensen er ganske nær, sier Steensnæs til Dagbladet.

Blir det brudd i forhandlingene mellom sentrum og Høyre og Frp i kveld, er regjeringen ett skritt nærmere regjeringskrise.
Da gjenstår en forhandlingsrunde med Arbeiderpartiet, som ikke har til hensikt å rikke seg på sin motstand mot kontantstøtten, og som har enda mindre interesse av å oppnå budsjettforlik med sentrum enn Frp og Høyre.

Stor avstand

I Sp beskrives avstanden til Høyre og Frp som svært stor og utsiktene til brubygging som dårlige.

Men det blir avvist fra alle partier i regjeringen at forhandlingsutsettelsen skyldes reell uenighet om hvor sentrumspartiene skal begynne å nærme seg Høyre og Frp når det gjelder kutt i budsjettets utgiftsside.

Overfor Dagbladet forklares forhandlingsutsettelsen med en meget møysommelig prosess, hvor Finansdepartementet og Statsministerens kontor er inne i kontrollberegninger av alle endringsforslagene og tidkrevende dobbeltsjekking hos de berørte fagstatsrådene.
Fagstatsråder som på sin side i det lengste motsetter seg kutt på sine områder. Fagstatssrådenes behov for kontrollsjekking med eget byråkrati blir også trukket fram som et forsinkende element.

Ragnhild slapp

Så langt Dagbladet kjenner til, var kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad i går kveld ennå ikke blant statsrådene som var satt i sving med kontrollsjekking av endringer i egne budsjettposter.

- Vi ønsker å legge fram ei skisse til videre forhandlinger som er god nok og detaljert nok. Vi syntes ikke det vi i går kunne ha lagt fram var godt nok. Derfor jobber vi videre med sikte på å legge fram et helhetlig resultat i ettermiddag. Målsettingen er å komme fram til en løsning med Høyre og Frp, sier Lie.

Ingen dramatikk

Venstres parlamentariske leder Gunnar Kvassheim avviser bestemt at det ligger noen dramatikk i utsettelsen.
- Dette dreier seg om en talljobb, og har ingenting med indre uenighet å gjøre. Jeg håper vi i ettermiddag kan legge på bordet et konstruktivt forslag for den videre budsjettprosessen, sier Kvassheim.

Høyres finanspolitiske talsmann Per-Kristian Foss og Frp's finanspolitiske talskvinne Siv Jensen er mer utålmodige. Foss setter spørsmålstegn både ved sentrumspartienes reelle forhandlingsvilje overfor Høyre og Frp og den indre prosessen partiene imellom.

Ingenting nytt

- Vi har ikke lagt på bordet noen krav som er nye i forhold til våre første kommentarer til deres budsjettforslag eller vårt eget alternative budsjettforslag. Områdene vi ønsker kutt i, kan umulig komme overraskende på dem, sier Foss til Dagbladet.

Så langt har regjeringspartiene åpnet for reduksjon i den foreslåtte økningen i skatt på alminnelig inntekt fra 28 til 29 prosent og har sagt seg villig til å redusere sine foreslåtte kutt i Forsvarsdepartementets budsjett med 300 millioner kroner - som er identisk med Arbeiderpartiets forslag til forsvarsbudsjett.