Sneiper trygden til røykere

Amerikanske Vietnam-veteraner som røkte mens de tjenestegjorde i det amerikanske militæret riskerer å bli nektet uførepensjon. Det må nemlig frigjøres penger til nye motorveier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røykepresset var stort under Vietnam-krigen. Soldatene, med en gjennomsnittsalder på 19 år, fikk servert ferdig-mat med vedlagte sigaretter, det ble gjennomført sigarett-dropp fra helikoptere til patruljer i jungelen, og tilbake på basen kostet røyken nesten ingenting.

I en hverdag fyllt med krig og død fremstod neppe røyking som noen stor helsefare, og advarslene var ikke mange. For unge menn i en presset situasjon var det lett å plukke opp (u)vanen.

Men nå, 30 år etterpå, risikerer amerikanske krigsveteraner på uføretrygd å bli nektet trygd hvis de lider av tobakksrelaterte sykdommer som kreft eller emfysem i lungene.

- Trygdeytelsene til veteraner ble innført for å hjelpe krigsveteraner som ble syke eller skadet i tjeneste for sitt land. Det er ikke myndighetenes ansvar å betale støtte til veteraner bare fordi de røyket i tjenestetiden, sier Ozzie Garcia fra Krigsveterankontoret til The San Francisco Examiner.

I 1993 åpnet Krigsveterankontoret opp for å betale kompensasjon for tobakksrelaterte skader. Men etter en utredning i 1997 kom en frem til at dette kunne gi over 350 000 saker som måtte behandles, og opptil 17 milliarder dollar i utgifter.

I forbindelse med den såkalte Transportation Equity Act for the 21st Century ble det derfor vedtatt en egen lov der utbetaling av slike ytelser forbys for å sikre finansieringen av det massive veiutbyggingsprogrammet.

Den amerikanske stat ser ut til å ha «glemt» krigen som ødela livet for uendelig mange unge menn. Vietnam-veteranene opplever nå at krigspensjonen går opp i røyk.