VIL LEGGE OM:  Erna Solberg varslet fra talerstolen i Oslo i dag at Høyre vil legge om yrkesfagutdanningen i vidergående skole.  FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
VIL LEGGE OM: Erna Solberg varslet fra talerstolen i Oslo i dag at Høyre vil legge om yrkesfagutdanningen i vidergående skole. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.Vis mer

- Snekkere trenger ikke lese 1700-tallsdikt

Høyre vil legge om yrkesfag i videregående skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Høyre vil skreddersy læreplanene for yrkesfag i den videregående skolen. En ungdom som vil bli snekker, trenger ikke lese 1700-tallsdikt, sier partileder Erna Solberg.

Høyrelederen mener det norske samfunnet vil få et skrikende behov etter kompetent arbeidskraft i årene framover, og svaret på det er ikke høyere teoretisk utdanning.


-Kan ikke basere oss på import

- Vi trenger omsorgspersoner, bilmekanikere, snekkere og rørleggere. Uten disse vil ikke samfunnet vårt fungere. Og vi kan ikke i lengden basere oss på import av arbeidskraft. Høyre vil derfor heve statusen til yrkesfagene, sier Solberg.


Yrkesfagløftet var hovedtema da hun søndag innledet Høyres felleskonferanse, der sentralstyret, stortingsgruppa, fylkessekretærer og ansatte i partiapparatet skal tenke politikk med sikte på valget i 2011.


- Ikke relevant- Mange ungdommer dropper ut av skolen. De ønsker en yrkesutdannelse, men erfarer at opplegget ikke er relevant. Altfor mange gir opp og ender i gruppen ufaglærte, en gruppe som er overrepresentert på trygdestatistikken, sa Solberg.

Høyre vil at fellesfagene skal tilpasses og skreddersys. Innretningen på teorien i basisfagene må være relevant for yrkesveien til den enkelte. Selvsagt skal en ungdom lære engelsk, men skal han bli bilmekaniker, må han lære de ordene og uttrykkene han finner i instruksjonsbøkene, ikke diktanalyse.

(NTB).