RASENDE: Høyre-nestleder Erling Lae tar et kraftig oppgjør med forslaget om hijabforbud. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RASENDE: Høyre-nestleder Erling Lae tar et kraftig oppgjør med forslaget om hijabforbud. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Snerpete formynderholdning

Høyres nestleder Erling Lae mener utspillene om hijabforbud nærmer seg muslimsjikane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Frontene er harde etter at Ap's nestleder Helga Pedersen, Oslo SV og Frp begynte å diskutere forbud mot hijab i grunnskolen. I dag går også kunnskapsminister Kristin Halvorsen ut i Dagbladet og vil ha slutt på hijab i barneskolen.
t
- Dette nærmer seg muslimsjikane. Hijab har aldri vært et problem i Oslo-skolen. Dette dreier seg om nedlatenhet og en misforstått likhetstanke, sier Lae, som også er tidligere byrådsleder i Oslo til Dagbladet.

Han leder nå et integreringsutvalg i Høyre og han er redd et forbud kan slå fullstendig galt ut.

- Forbud mot hijab er uttrykk for en snerpete formynderholdning som nærmer seg mobbing. Det er farlig fordi det kan gi grobunn for radikalisering i enkelte miljøer, sier Lae.

Han etterlyser langt mer høflighet i omtalen av islam og muslimer og synes vi har mye å lære av USA.

- Der er det en helt annen tanke om respekt for ulikhet samtidig som de er opptatt av å stille individuelle krav. Folk blir ikke behandlet på samme måte som en gruppe som hele tida må stå til ansvar for hverandres handlinger, sier Lae.

- Mørkekvinne
Tidligere leder for Muslimsk Studentsamfunn og Aftenposten-spaltist Mohammad Usman Rana slår hardt tilbake mot gårsdagens utspill fra Helga Pedersen.

REAGERER: Mohammad Usman Rana FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
REAGERER: Mohammad Usman Rana FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

- Helga Pedersen fremstår som Norges mørkekvinne og er en trussel mot det liberale demokratiet når hun ønsker at staten skal fungere som moralpoliti. Hvordan skal Norge ha internasjonal troverdighet i møte med klespoliti i Iran når Pedersen tar til orde for totalitære holdninger i Norge? sier han til Dagbladet.

Uttalelsene fra Pedersen tolker han som et symptom på at muslimsk synlighet blir sett på som et problem i Norge, og han er alvorlig bekymret for konsekvensene.

- Følgene av uttalelser som dette er at mange unge muslimer føler seg hetset og blir frustrerte. De føler seg fremmedgjort i sitt eget land. Slikt gir grobunn for radikalisering og gir ekstremistene vann på mølla. Det vet jeg, for jeg kjenner miljøet og det bekymrer meg, sier Rana.

- Fordomsfullt
Også Antirasistisk Senter roper varsku.

- Dette begynner å ligne forfølgelse av muslimer. Iveren etter forbud har noe totalitært over seg. Ønsket om hijabforbud baserer seg også på et ekstremt ensidig og fordomsfullt syn på hva en hijab er, sier kommunikasjonsanvarlig Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter til Dagbladet.

Skribent Iffit Qureshi reagerer sterkt.

REAGERER: Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter
REAGERER: Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter Vis mer

- Hijab er ikke et reelt problem, men det gjøres til det. Vi trenger ikke et statlig moralpoliti som forteller oss hvordan vi skal kle oss. Forslag om forbud skaper fordommer mot en religiøs gruppe, sier hun til Dagbladet.

Hun viser til at undertrykkelse av minoriteter historisk har skapt stor splid.

- Her risikerer vi også at en liten jente blir kasteball mellom foreldrene og skolen. Hun får ikke føle seg trygg på sin egen religion, sier Qureshi.

REAGERER: Iffit Qureshi. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
REAGERER: Iffit Qureshi. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer