KRITISK TIL RAPPORT: Den nesten 200 sider lange evalueringsrapporten om hvordan sexkjøpsloven har fungert, virker snever. Det mener Kriminolog Astrid Renland ved interesseorganisasjonen for prostituerte (PION). 
Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
KRITISK TIL RAPPORT: Den nesten 200 sider lange evalueringsrapporten om hvordan sexkjøpsloven har fungert, virker snever. Det mener Kriminolog Astrid Renland ved interesseorganisasjonen for prostituerte (PION). Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Snever tilnærming til prostitusjonsmarkedet i ny rapport, mener PION-sjef

- Man vet ikke hvordan utviklingen hadde vært uten sexkjøpsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kriminolog Astrid Renland ved interesseorganisasjonen for prostituerte (PION) er tvilende til at sexkjøpsloven har dempet etterspørselen og bidratt til å redusere omfanget av prostitusjon i Norge - slil analyseselskapet Vista Analyse har konkludert med i sin rapport.

- De hevder loven har virket ved at den har bidratt til at gateprostitusjon og annonsemarkedet er redusert. Jeg mener de ikke har godt nok grunnlag for å si dette, for man vet ikke hvordan utviklingen hadde vært uten loven - om markedet hadde vært større uten den. Det har vært svingninger i prostitusjonsmarkedet før, sier Rendal til Dagbladet.

Stortingsmelding - I mine øyne er det vanskelig å si at nedgangen er en klar effekt av lovverket. Bare det at flere har tilgang til metadon i dag, sammenliknet med for fem år siden, kan ha resultert i en nedgang. Det samme gjelder kontaktformidlingsmulighetene. At man ser en nedgang i annonsemarkedet kan handle om at man har fått andre former for kontaktformidling, for eksempel på sosiale medier, fortsetter hun.

Analyseselskapet Vista Analyse presenterte den nesten 200 sider lange rapporten under en pressekonferanse hos Justis- og beredskapsdepartementet klokka 11.00 i dag. Deretter ble rapporten overlevert til statssekretær Vidar Brein-Karlsen, som sa at Regjeringen nå vil sette i gang et arbeid med en stortingsmelding som løfter fram alle utfordringene knyttet til prostitusjon.

- Vi ønsker å invitere Stortinget til en grundig og prinsipiell debatt om disse temaene. Vi vil også se på de sosialpolitiske tiltakene som er innført, samt se på hvordan menneskehandel er en del av temaene opp mot prostitusjon, sa Brein-Karlsen.

- Snever tilnærming Renland ved PION sier til Dagbladet at hun håper stortingsmeldinga vil favne bredere enn rapporten til analyseselskapet.

- I rapporten virker tilnærmingen til markedet litt snever. Det er behov for å se på ulike grupper ved prostitusjon, samt løfte fram konsekvenser og forslag til forebyggende arbeid, sier hun.

- Kjøpers marked I rapporten konkluderes det blant annet med at de økonomiske vilkårene for å drive med prostitusjon i Norge er blitt dårligere etter 2009.

- Lovbestemmelsen har gjort at det er kjøpers marked, som går utover de prostituerte, men noen prostituerte lever herrens glade dager og har høyere priser nå enn før. Markedet har gått begge veier. Noen tjener godt, andre tjener lite, så jeg synes det er rart at de konkluderer med dette, sier Renland.
 
I rapporten heter det også at Norge er blitt et mindre attraktivt land for prostitusjonsbasert menneskehandel.

- Dette har de heller ikke noe grunnlag for å slå fast, mener Renland.

- Det er mange markeder man ikke har noen kontakt med, som man ikke vet hvordan organiseres, fortsetter hun.

- Anmelder ikke Ifølge daglig leder i Vista Analyse, Ingeborg Rasmussen, har man ingen indikasjoner på at vold mot prostituerte har økt som følge av sexkjøpsloven. Renland i PION sier til Dagbladet at det er «rart at de konkuderer slik».

-  Vi har heller ikke noe empirisk grunnlag for å hevde at det har økt. Årsaken er at man i dag ikke anmelder denne typen vold, fordi man vil holde seg unna radaren til politiet. En anmeldelse kan innebære at man risikerere at politiet dukker opp i leiligheten din, eller at man kastes ut av landet, sier hun.

Sexkjøpsloven ble innført av den rødgrønne regjeringen i 2009, og verken Høyre, Frp eller Venstre ønsket loven da den trådte i kraft.

Det uavhengige analyseselskapet Vista Analyse, som i dag la fram rapporten, har i over ett år gått gjennom sexkjøploven.