Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snikdreper neshorn med helikopter og piler med dop

Veterinærer, safariguider og piloter bak high tech-jakt på hornet som er dyrere enn gull.

- KRYPSKYTTERRING: Sariette Groenewald, Karel Toet, Mariza Toet, Manie Du Plessis, Nardus Rossouw, Tielman Erasmus, Leon vd Merwe, Dewald Gouws, Paul Matoromela og Jacobus Pronk er siktet for omfattende økonomisk kriminalitet, snikjakt og tyveri. Foto: AP/Scanpix
- KRYPSKYTTERRING: Sariette Groenewald, Karel Toet, Mariza Toet, Manie Du Plessis, Nardus Rossouw, Tielman Erasmus, Leon vd Merwe, Dewald Gouws, Paul Matoromela og Jacobus Pronk er siktet for omfattende økonomisk kriminalitet, snikjakt og tyveri. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag møtte tre antatte medlemmer av en elleve mann sterk krypskytterring til et innledende rettsmøte i Pretoria. De tre er safariguidene Clayton Fletcher (32) og Gert Saaiman (48), og jegeren Deon van Deventer (36). Tidligere er rancheieren Dawie Groenewald og kona Sariette navngitt i samme sak.

Ligaen skal ifølge sør-afrikansk politi stå bak flere hundretalls tilfeller av snikjakt på neshorn og salg av neshornprodukter.

Virksomheten skal ha hatt base på tre populære safarigårder, og sør-afrikanske myndigheter uttrykker stor bekymring for hvor tette bånd det virker å være mellom ulovlig krypskyting og troféjakt - en kontroversiell, men sterkt økende, industri i Sør-Afrika.

En domfellelse vil være viktig for sør-afrikansk politi, som har etterforsket saken over lang tid. Men trolig er ringen bare toppen av isfjellet.

2000 prosent I 2007 tok snikskyttere livet av ti sør-afrikanske neshorn. Da Matthew Lewis, Afrika-spesialist hos WWF, kom med en oppdatering overfor Live Science 25. september, var tallet så langt i år 200 drepte neshorn.

Og ifølge Mail & Guardians utgave fra forrige uke er tallet nå 210.

Det betyr en økning på 2000 prosent på tre år - og 2010 er langt ifra over.

ETTERLATT FOR Å DØ: En viltvokter med et neshorn som er blitt offer for krypskyttere. Hittil i år er minst 210 neshorn drept i Sør-Afrika, der 80 prosent av verdens neshornbestand holder til. Foto: Politiet/AP/Scanpix
ETTERLATT FOR Å DØ: En viltvokter med et neshorn som er blitt offer for krypskyttere. Hittil i år er minst 210 neshorn drept i Sør-Afrika, der 80 prosent av verdens neshornbestand holder til. Foto: Politiet/AP/Scanpix Vis mer

De moderne krypskytterne er slett ikke enslige cowboyer med rifle og lyst på ulovlig middag.

Helikopter Metodene kunne vært hentet fra en detektivroman, og hornene - som er det krypskytterne er ute etter - eksporteres i stor skala til Asia.

- Vi står overfor skikkelige high tech-snikskyttere. De siste 6-12 månedene har vi sett at de har begynt å bruke helikopter og piler med veterinærdop, sier Matthew Lewis.

Lewis' beskrivelse passer perfekt på ligaen som nå står for retten i Sør-Afrika.

Hvitvasking Gruppa omfatter både jegere, en pilot, flere mellommenn med ansvar for salg og distribusjon, to veterinærer og flere safariguider. Ifølge siktelsen er båndene mellom handel i utrydningstruede dyr også nært knyttet til annen, alvorlig kriminalitet.

De elleve er siktet for pengeutpressing, hvitvasking av penger, flere tilfeller av tyveri, flere brudd på dyrevernlovgivningen og flybestemmelsene.

I tillegg er det tatt beslag i populære turistgårder de siktede eide og drev, flere neshorn-horn og et fly brukt til å lokalisere bytte i nasjonalparker i det østlige Sør-Afrika.

Dyrere enn gull Ett horn veier omkring tre kilo. Kiloprisen på det svarte markedet ligger på omkring 60 000 dollar - 360 000 kroner.

Dermed hopper prisen for ett enkelt horn fort over millionen.

TAR HORNET OG STIKKER: Krypskytterne bruker fly, helikopter og piler med dop for å peke ut og dope ned neshorn, som så blir skutt og får hornet kappet av. Disse to ble funnet i Waterberg-distriktet, omkring 35 mil nord-vest for Johannesburg, i februar. Foto: EPA/Scanpix
TAR HORNET OG STIKKER: Krypskytterne bruker fly, helikopter og piler med dop for å peke ut og dope ned neshorn, som så blir skutt og får hornet kappet av. Disse to ble funnet i Waterberg-distriktet, omkring 35 mil nord-vest for Johannesburg, i februar. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Og med tanke på at kiloprisen på rent gull til sammenligning ligger på omkring 43 000 dollar, sier det seg selv at neshornas hodepryd er en ettertraktet salgsvare.

Medisin I Asia brukes hornene blant annet i naturmedisin, tradisjonell bekledning - blant annet jemenittiske dolker - og som utstillingsfigurer.

Spesielt er Kina og Vietnam gode markeder, i tillegg til vestlige, rike turister som vil ha et horn på peishylla.

Kinesiske leger foreskriver keratin, som finnes i hår og negler, som medisin for blant annet feber.

Med høy etterspørsel og stadig sviktende tilfang av fyr, skyter prisene i været og jakta blir enda mer attraktiv.

Flere tatt Ifølge en rapport fra CITES (pdf) svikter både sør-afrikanske og zimbabwiske myndigheter med å tette grensekontrollen og forhindre prydobjektene i å forlate landene for Asia.

WWF-midler har ifølge organisasjonen ført til pågripelser av handlende i både neshorn, elfenbein, leopardskinn og våpen, uten at dette har vist seg tilstrekkelig.

For 100 år siden var det flere hundre tusen spissneshorn i Sør-Afrika, på 1960-tallet omkring 70 000.

HØYT ANSETT: En tibetansk munk med et neshorn-horn, som er svært ettertraktet på de øst-asiatiske markedene. Foto: Ernst Schäfer/Det tyske riksarkiv/Wikicommons
HØYT ANSETT: En tibetansk munk med et neshorn-horn, som er svært ettertraktet på de øst-asiatiske markedene. Foto: Ernst Schäfer/Det tyske riksarkiv/Wikicommons Vis mer

I dag er antallet 4000. Og i år er i snitt ett neshorn blitt drept hver dag.

STORT MARKED: Mye tradisjonell medisin er helt harmløs - noe fungerer sikkert etter hensikten også. Men markedet for tradisjonell medisin er livsfarlig for neshorn, tiger og andre ofre for krypskyttere. Foto: AFP/Scanpix
STORT MARKED: Mye tradisjonell medisin er helt harmløs - noe fungerer sikkert etter hensikten også. Men markedet for tradisjonell medisin er livsfarlig for neshorn, tiger og andre ofre for krypskyttere. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!