Hyttestrøm:

Snikende dødsfare forgiftet alle åtte

Eksosrøret løsnet på bensinaggregat i hyttekjeller. - Takk til sykehus og redningsfolk.

HER SKJEDDE DET: På denne drøyt 10 år gamle solcellehytta mellom Braskereidsfoss og Finnskogen ble alle åtte turdeltakerne forgiftet av kullos. Foto: Privat.
HER SKJEDDE DET: På denne drøyt 10 år gamle solcellehytta mellom Braskereidsfoss og Finnskogen ble alle åtte turdeltakerne forgiftet av kullos. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De to familiene på fire barn og fire voksne hadde en fin vinterhelg på den velholdte laftehytta av nyere byggedato.

Helt til de skulle støvsuge og pakke sammen på søndagen.

Da kom kullos, den snikende dødsfaren, uten at noen merket det, verken ved spisebordet eller i lek oppe på hemsen.

Ved 22-tiden søndag kveld ble alle åtte skrevet ut fra sykehuset i Elverum etter blodprøver, undersøkelser og minst seks timer med oksygenmasker.

Årsaken til det skremmende og livstruende skremmeskuddet: Eksosrøret til det bensindrevne strømaggregatet i kjelleren hadde løsnet fra «kroppen».

Nesten luktfritt

Den livsfarlige gassen kom lydløst og nesten luktfritt gjennom hyttegolvet - istedenfor ut gjennom i eksosrøret med åpning ut via hull i grunnmuren.

Sted: Hytta i skogen i Søndre Fløyen, om lag 15 kilometer fra Baskereidfoss i Våler kommune i Innlandet.

Innlandet politidistrikt varslet først om utrykning til kullosforgiftning. Varslet var kommet fra hytta.

Avisa Østlendingen og NRK Innlandet omtalte situasjonen først.

Rar lyd

Turdeltaker Geir Håkon Kirkelund (35) oppdaget først at noe var alvorlig galt.

Og det gjorde han utendørs mens de andre sju var intetanende inne i hytta.

- Det kom en rar skranglelyd fra kjelleren. Jeg åpnet kjellerdøra utenfra, og der var det tett med eksosrøyk. Inne begynte to gutter på tre og fire år å grine og gaule oppe på hemsen. Jeg tror de var ved bevissthet. De var ikke seg selv. Alle reagerte på noen sekunder da jeg kom inn. Flere var kvalme og tunge i hodet, beskriver Kirkelund til Dagbladet to døgn etter den skremmende opplevelsen.

Både han og Ida Ljøner Repshus (31) i den andre familien sier at alle åtte er tilbake i normalt gjenge etter det som skjedde.

De roser utrykingsmannskap, inkludert ambulanse, og sykehuset i Elverum for behandlingen de fikk. Og takker ekstra for at alle hjelpetiltak var i nærområdet i en slik situasjon med maks en times kjøring unna.

Litt merkelig - så kaos

- Jeg kjente en litt merkelig lukt uten å reagere noe veldig på det. Så ble det helt kaotisk. Vår sønn på åtte besvimte visst over rekkverket utendørs uten at jeg fikk med meg detaljene, sier Ida Ljøner Repshus til Dagbladet.

Hva skjedde egentlig?

Geir Håkon Kirkelund er en av hytteeierne sammen med andre familiemedlemmer. Han har vært med på familiedugnaden da byggingen startet i 2009. Han jobber med varmepumper.

- Vi og de andre hyttene rundt her har fått energien fra solceller helt fra starten. Det er ikke tradisjonelle strømkabler her.

- I hytta vår har vi et bensinaggregat i kjelleren for å få 230 volt strøm i stikkontaktene til støvsuger og kaffekoker. Aggregatet står aldri på om natta, og i snitt bare ca. 10 minutter hver helgedag, forklarer Kirkelund.

- Hva gikk feil nå?

- Aggregatet hadde stått på i ca. 30 minutter da eksosen i kjelleren ble oppdaget. Vi hadde ikke vært på hytta siden september i fjor, og vi startet opp aggregatet tidlig for å være sikre på at det fungerte.

- Og eksosrøret som var løst: Jeg tror det har skjedd fordi aggregatet vibrerer.

Alle hadde kullos

Nå skal aggregatet ut av kjelleren og opp i uthuset eller nytt bygg på bakkeplan.

- Sa ambulansefolkene eller sykehuspersonellet noe om hvor nær det var å bli en katastrofesituasjon?

- Nei. Vi fikk god behandling og omsorg underveis. Da vi kom til sykehuset, viste blodprøver at alle åtte hadde kullos i blodet. Og kullosen var ute av alle kroppene da vi dro derfra. Oksygen, ikke medisiner, var oppskriften, slik vi forsto, sier Geir Håkon Kirkelund.

- Bare utendørs

Helsenorge.no skriver at bruk av bensin- og dieselmotorer bare må foregå utendørs.

Kullosforgiftning kan i alvorlige tilfeller føre til koma, pustestans, varige skader på nervesystemet, hjerneskade og i ytterste konsekvens død.

Seniorrådgiver Christian Haga i Helsenorge opplyser at de ukentlig får henvendelser om kullosforgiftninger.

– Vi er borti det jevnlig og er veldig obs på dette. Det er kjempeskummelt, sier han til NTB.

Det har vært flere hendelser, noen av dem med dødelig utfall, etter eksoslekkasjer fra aggregat på hytte.

I 2021 ble 15 elever fra Presterød ungdomsskole syke med hodepine, oppkast og synsforstyrrelser etter å ha overnattet på en hytte i Sandefjord.

- Kraftige hodepine er det mest typiske tegnet på CO-forgiftning. Svimmelhet, forvirring, kvalme og oppkast er også symptomer, som kan føre til bevisstløshet og hjertestans, sier Haga.

To jegere døde av kullosforgiftning i en campingvogn på Venabygdsfjellet Ringebu kommune i september 2020.

En kvinne døde og en mann ble alvorlig skadd i hytte i Tinn kommune i august i fjor. Årsaken var trolig kullosforgiftning etter lekkasje i et propandrevet kjøleskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer