Snikende metanol-fare

Mange vet ikke om at de har drukket metanol før de slutter å drikke - først da blir de syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan kan folk fortsette å drikke smuglersprit når åtte mennesker har dødd av metanolforgiftning de siste månedene? Svaret er trolig at mange ikke er klar over at de drikker giftig sprit, og at de trolig har gjort det i lengre tid. Overlege Dag Jakobsen ved Ullevål universitetssykehus tror at folk som har kjøpt ulovlig sprit har smakt på den uten å bli dårlig. Derfor har de fortsatt å drikke giftig sprit fortsatt uten å bli dårlig.

- Det er paradoksalt nok først når man slutter å drikke metanol-spriten at den blir livsfarlig, sier avdeligsoverlege ved akuttavdelingen ved Ullevål universitetssykehus, Dag Jakobsen til NRK.

Mange som hittil er forgiftet av metanol har et høyt alkoholkonsum. For disse kan det ha gått lang tid før forgiftningen har begynt, fordi alkohol virker som en motgift på metanol.

- En vanlig motgoft mot metanol er etanol, altså vanliog alkohol. Hvis folk blander metanol med etanol tar det lengre tid før nedbrytingen starter. Enkelte av pasientene sier det er flere dager siden de drakk spriten, sier seksjonsoverlege Odd Helge Hunderi ved Sykehuset i Østfold.

Bare mililiter med metanol kan være dødelig. Metanol brytes gradvis ned i kroppen og blir til maursyre. Det kan føre til blindhet og i verste fall døden.

Legene advarer folk mot å bruke vanlig alkohol som motgift, ta kontakt med legen din hvis du tror du kan ha fått i deg metanol, oppfordrer fagfolk.

VET IKKE: Mange kan drikke smuglersprit uten å vite at den er forgiftet. De bøir først syke når de slutter å drikke.