Snikfotograferes på sydentur

Norske jenter er blitt toppløsmodeller på Internett uten å vite om det. Ulovlig og straffbart, mener professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenter som bader i bikini, og jenter som soler seg toppløse. På Internett ligger det en rekke bilder av norske jenter på ferie i Syden. Bilder som åpenbart er tatt uten jentenes samtykke.

Dagbladet har sett nettsider med hundretalls bilder av toppløse jenter fra hele Skandinavia på sydenferie. Ifølge den svenske avisa Aftonbladet er flere av sidene registrerte i både Norge, Sverige og Danmark.

Med dagens digitalkameraer kan fotografer med ufine hensikter lett ta bilder uten at objektet merker det. Og i løpet av minutter kan bildene ligge ute på nettet.

-  Hadde vært ekkelt

Patricie Holda (22) og Ingvild Hegna (21) fra Oslo ferierer nå på den greske øya Lesbos. De rømte fra middels vær i Norge, til solslikking på hvite strender. De har aldri tenkt på at de kan bli fotografert mens de er på stranda.

-  Du kan vel ikke hindre folk i å ta bilder på en offentlig strand, men jeg ville ikke likt at noen tok bilder av meg, sier Ingvild.

-  Det er ekkelt å tenke på at noen kan gjøre slikt, men jeg har faktisk aldri tenkt på det, sier Patricie.

Jentene frykter likevel ikke skjulte kameramenn på Lesbos, og kommer ikke til å tenke på det mens de ligger og soler seg.

-  Straffbart

Professor i rettsinformatikk Jon Bing er ikke i tvil. Det er ikke lovlig å publisere bilder av personer uten at de selv har samtykket .

-  Uten samtykke er dette straffbart. Unntakene er hvis offentliggjøringen har allmennhetens interesse eller hvis det er et generelt bilde av for eksempel et 17. mai-tog, sier han til Dagbladet.

På strandbildene som ligger på Internett er enkeltpersoner plukket ut, og fokusert på. Bing tror vi kommer til å se mer til dette i tida framover.

-  Det kan være både bilder som Dagbladet nå henviser til, og bilder fra fester. I verste tilfelle kan personer få sine liv ødelagt, sier professoren.En rekke av bildene er tatt på ferieparadiser som Kos og Kreta. Bildene av kvinnene er ikke sensurerte, men fotografenes identitet er ukjent.

Angrer ikke

Ifølge den svenske avisa Aftonbladet står en 33-åring fra Göteborg bak en av sidene.

-  Jeg har ingen moralske betenkeligheter rundt dette. Medlemmene kan laste opp de bildene de vil. Men vi går gjennom bildene daglig for å se at ingen går over streken, sier han.

Star Tour opplever ikke snikfotografering på strendene i Syden som noe problem.

-  Vi har hørt og lest om det, men har ikke oppfattet det som noe problem med tanke på de tilbakemeldingene vi får fra våre kunder, sier informasjonssjef Lena Petersson til Dagbladet.

Hun sier at slike ting like gjerne kan skje på Huk i Oslo, eller på en strand på Vestlandet.

-  Det er greit å være oppmerksomme, for det finnes jo dessverre folk som gjør dette.

FRYKTER IKKE FOTO: Patricie Holda (22) og Ingvild Hegna (21) fra Oslo slapper av på øya Lesbos i Hellas. De frykter ikke å bli snikfotografert på stranda. Foto: Lene Minge
PÅ NETT: Hundretalls bilder av nordiske jenter finnes nå på nett.