<strong>ANKOMMER:</strong> Laszo (40) har mulige svineinfluensasmitte og får utdelt munnbind på legevakten i Oslo. Smittevernoverlegen i Oslo frykter nordmenn skaffer seg selv vaksine uten at de er i risikogruppen. Foto: Øistein Norum Monsen
ANKOMMER: Laszo (40) har mulige svineinfluensasmitte og får utdelt munnbind på legevakten i Oslo. Smittevernoverlegen i Oslo frykter nordmenn skaffer seg selv vaksine uten at de er i risikogruppen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Sniking kan føre til dødsfall i risikogruppene

I dag starter vaksinasjonen i Oslo. Kommunen frykter Ola og Kari sniker seg foran risikogrupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I dag starter omfattende vaksinering av risikogrupper i Oslo og i dagene framover og neste uke sendes flere doser ut landet rundt.

Tar fra de utsatte
Det er godt kjent at vaksinedosene ikke er mange nok til at alle kan få, og nå frykter smittevernoverlegen i Oslo at foreldre tar med friske barn utenfor risikogruppene til vaksinekontorene - eller ber om vaksiner til seg selv.

Det er nemlig fullt mulig å snike seg foran i køen hvis man vil.

- At helsestasjonene ikke forlanger dokumentasjon på at man tilhører risikogrupper er et spørsmål om tillitt. Det er viktig å understreke at folk som er i risikogruppene må få først. De som sniker i køen kan ta vaksinasjoner fra folk som kan få alvorlige komplikasjoner dersom de smittes av svineinfluensa, sier informasjonssjef i Helse- og velferdsetaten, Erlend Tidemann til Dagbladet.

Risikogrupper
-  Det har jo vært dødsfall blant folk smittet med svineinfluensa, sier Tidemann.

10 personer i Norge har dødd så langt som følge av smitte.

<strong>LEGEVAKTA I OSLO:</strong> En kvinne med mistanke om svineinfluensasmitte ankommer legevakten. Både hun og pleierne er kledd i verneutstyr. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
LEGEVAKTA I OSLO: En kvinne med mistanke om svineinfluensasmitte ankommer legevakten. Både hun og pleierne er kledd i verneutstyr. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Vi har tillitt til at Oslo-borgerne ikke sniker, derfor er opplegget laget såpass åpent, understreker Tidemann.

I risikogruppene er blant annet gravide i 2. og 3. trimester (fra tredje svangerskapsmåned) og barn og voksne opp til 65 år med kronisk luftveissykdom, kronisk hjerte og karsykdom, nedsatt forsvar mot infeksjoner, diabetes (sukkersyke) type 1 eller 2, kronisk nyresvikt eller leversvikt, folk med kronisk nevrologisk sykdom eller skade og personer med svært alvorlig fedme.

Hit kommer vaksinene:

Oslo
Bydelene står for vaksineringen i Oslo:

I dag, onsdag: Nordre Aker, Nordstrand, St. Hanshaugen (bare for gravide og barn i grunnskolealder i risikogruppene) og Søndre Nordstrand, (bare for gravide og barn i risikogruppene).

Torsdag: Alna, Frogner, Gamle Oslo (bare gravide etter 3. svangerskapsmåned), Østensjø og Ullern.

Fredag: Sagene, Bjerke (bare gravide etter 3. svangerskapsmåned)

Mandag: Bjerke (resten av risikogruppene), Gamle Oslo, Grünerløkka, St. Hanshaugen, (resten av risikogruppene) Søndre Nordstrand, (resten av risikogruppene) Grorud, Stovner og Vestre Aker.

For resten:


Mandag 9. november: Gamle Oslo
Tirsdag 17. november: Alna
Fra midten av november: Frogner, Nordstrand, Stovner, Bjerke.

Generell vaksinasjonsstart er ikke avklart i Nordre Aker, St. Hanshaugen, Søndre Nordstrand, Grünerløkka, og Sagene.

Bergen
Bergen fikk 15 000 doser forrige uke, men gikk tom tirsdag. Er lovet cirka 18 000 nye doser i uke 45, og vil da gjenoppta vaksineringen av risikogruppene.

For resten vil vaksine være tilgjengelig tidligst i midten av november.

Trondheim
Trondheim fikk 10 000 doser forrige uke. Vaksineringen av risikogruppene har startet ved byens fastlegekontor. Enkelte legekontor er nå tomme.

Torsdag og fredag vil det bli vaksinering i lokaler i tilknytning til legevakta. Tidlig neste uke kan kommunen gå tom for vaksiner. Samme uke skal de få en ny forsendelse. Den vil gå til risikogruppene og de som har nærkontakt med risikogruppene og helsepersonell.

Massevaksinering for befolkningen generelt vil starte tidligst 16. november.

Stavanger
Stavanger fikk 7 500 vaksiner i forrige uke. Disse er sendt ut til byens legekontor. Kommunen regner med å gå tom i løpet av uka.

Varslet en ny forsendelse neste uke som vil gå til risikogruppene.

Deretter skal pårørende til barn under halvannet år, pårørende til risikogruppene og helsepersonell vaksineres. Bedriftshelsetjenesten vil få tilbud før resten av befolkningen i Stavanger.

Befolkningen for øvrig vil tidligst få vaksine i slutten av november.

Kristiansand
Kristiansand fikk 10 000 doser forrige uke, disse var helt brukt opp i går. Nye doser er ventet neste uke.

Kommunen regner med at det vil være lite vaksine tilgjengelig i byen fram til midten av november. Kommuneoverlegen tviler på at alle i risikogruppene vil være vaksinert innen to uker, som er myndighetenes mål.

Befolkningen for øvrig vil kunne få vaksine mellom slutten av november og julaften.

Fredrikstad
Gravide i 2. og 3. trimester (etter 3. svangerskapsmåned) og barn fra 6 måneder-16 år i risikogruppen blir tilbudt vaksine fra og med fredag 30. oktober i Fredrikstad.

Personer opp til 65 år i risikogruppene startes vaksinert fra mandag 2. november. Vaksinering av resten av befolkningen kan starte fra midten av november.

Tromsø
Er i gang med vaksinering på helseinstitusjoner. Helsepersonell vaksineres fra i dag. Torsdag starter vaksinering av gravide. Mandag 2. november starter vaksinering av risikopasienter under 16 år. Fra 13. november vaksineres øvrige risikogrupper. Dette kan starte noe før hvis barn i risikogruppene dekkes tidligere enn antatt. Resten av befolkningen kan vaksiners fra slutten/midten av november.

I Tromsø brukes ikke fastlegene til vaksinering.

Sandnes
De første fastlegekontorene og legesentrene i Sandnes startet vaksinering av gravide og personer i risikogruppene under 65 år mandag. Flertallet startet i går og innen fredag skal alle være i gang.

Vaksinering av kronisk syke over 65 år vil starte i uke 45, mellom 2. til 7. november, så sant kommunen får mer vaksine i neste uke.  Befolkningen for øvrig kan vaksineres fra midten av november.

Drammen
Vaksinasjon av risikogrupper starter fra 6. november. Massevaksinasjon i Drammen vil tidligst kunne ta til i annen halvdel av november.

Sarpsborg
Sarpsborg fikk 4000 vaksiner mandag kveld. Torsdag starter vaksinasjon for gravide etter 3. svangerskapsmåned. For barn fra 6. klasse og oppover og voksne til og med 64 år i risikogruppene starter vaksineringen mandag 2. november.

Barn under 6. klasse i risikogruppene vaksineres onsdag 4. november. Fastlegekontorene starter vaksinering av risikogruppene fra og med onsdag. Fra midten av november starter vaksineringen av befolkningen for øvrig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer