Sniking satt i system

Hver måned legger de 250 kroner i en pott, for så å bruke trikk, buss og bane - uten billett. Blir de tatt i kontroll, vil pengene i potten dekke bota.

PLANKA: Tiago Matos (26), Vincent Møystad (23) og Matias Bals (26) har startet aksjonen «Planka», hvor medlemmene benytter kollektivtibudet i Oslo uten å betale for det. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PLANKA: Tiago Matos (26), Vincent Møystad (23) og Matias Bals (26) har startet aksjonen «Planka», hvor medlemmene benytter kollektivtibudet i Oslo uten å betale for det. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Matias Bals (26), Tiago Matos (26) og Vincent Møystad (23) bedriver sniking satt i system.

De kaller det en sivil ulydighetsaksjon, der formålet er å oppnå en avgiftsfri, skattefinansiert kollektivtransport.

Planka Aksjonen har fått navnet Planka, og startet opprinnelig i Sverige for snart ti år siden. I januar i år startet Planka også opp i Norge.

Hver måned legger alle Plankas medlemmer 250 kroner i det de kaller en P-kasse. Deretter benytter de kollektivtrafikken uten å betale for seg. Dersom noen av Plankas medlemmer blir tatt for sniking, vil pengene i P-kassa gå til å dekke bøtene.

Men dette er ikke sniking, mener Matias, Tiago og Vincent.

- En politisk handling - Sniking er et negativt ladet ord. Man sniker i kø, eller sniker seg til rette. Sniking i seg selv er ikke noe mål. Vi er ikke ute etter å komme oss unna betalingen, men ønsker at den skal foregå på en helt annen måte enn i dag, sier Tiago.

- Det vi driver med er å gjøre sniking til en politisk handling, supplerer Vincent.

Som et ledd i opptrappinga mot klimatoppmøtet i København i 2009 tok de norske gutta kontakt med svenske Planka, og begynte etter dette å undersøke mulighetene for å starte et lignende prosjekt i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer