Sniking satt i system

De som ikke ønsker å betale billett på trikk, buss eller bane i Oslo kan nå ta i bruk en høyst tvilsom tjeneste: Oslo Snarveier. Det sinnrike systemet gjør at du skal få beskjed hvor kontrollørene befinner seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At det dukker opp nye nettsteder er ikke lenger en nyhet. Men Oslo Snarveiers nettside har allikevel vakt oppsikt. Nettsidene til Snarveiene går i korthet ut på å få folk til å snike mer på hovedstadens offentlige kommunikasjonsmidler. Under grunnleggende sniketips heter det: Den kan lønne seg å snike de to første ukene i måneden, og kjøpe f.eks.

Ukeskort de to siste ukene.

Melder fra

Interesserte kan sette seg opp på en varslingsliste som skal gjøre det enklere å unngå å bli tatt i en av Sporveiens kontroller. SAVE kalles systemet

(Snarveiens Automatiske Varslingsenhet). Alle som er tilknyttet SAVE skal melde fra om aktive kontrollører med en tekstmelding til en e-postadresse. Derfra skal meldingen spres til alle 'abonnentene'. Nettsidene sier ingenting om hvordan de får verifisert de innkommende meldingene. For alt Snarveiens fedre og mødre kan vite kan erkefienden Sporveiene 'bombe' e-postadressen med kontrollvarsler over hele byen.

Oppvigleri?

Aftenposten har forsøkt å finne ut om Snarveien egentlig er lovstridig. Det er ikke umiddelbart innlysende.

- Spørsmålet er om dette rammes av den såkalte oppviglerparagrafen. Denne paragrafen omfatter blant annet de som oppfordrer eller forherliger straffbare handlinger. Jeg kan ikke uttale meg om dette varslingssytemet kommer inn under denne paragrafen, sier førsteamanuensis Svein Slettan.

Heller ikke statsadvokat Jørn Holme i Økokrim vil ikke uten videre anbefale Oslo Sporveier å anmelde forholdet.

- Dette er helt klart en sak som ligger i grenseland, sier Holme til avisa. Trikkesniking er i prinsippet straffbart. Men sniking på buss og trikk blir løst gjennom gebyr, og ikke strafferettslig forfulgt. Dermed er det et spørsmål om en slik varslingstjeneste er å oppfordre til noe ulovlig, sier Holme.