<strong>FINNES IKKE:</strong> KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kastet seg ut i debatten om begrepet snikislamisering da han talte til KrFs landsstyre på Økern i Oslo fredag. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix.
FINNES IKKE: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kastet seg ut i debatten om begrepet snikislamisering da han talte til KrFs landsstyre på Økern i Oslo fredag. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix. Vis mer

KrF-lederen ut mot Siv Jensen:

- Snikislamisering finnes ikke

Snikislamisering er et dårlig ord, fastslår KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Nå setter han alt inn på å hente norske barn hjem fra Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Snikislamisering er et dårlig ord. Det finnes ikke i Norge. Det er sunt og bra med kritikk av religion og kultur i et samfunn, men snikislamisering er ikke religionskritikk, sa Ropstad da han fredag talte til KrFs landsstyre på Økern i Oslo.

Da Dagbladet etter talen spør ham hva han tenkte da Frp-leder Siv Jensen i valgkampen på nytt hentet fram det omstridte begrepet, ti år etter at hun først brukte det, svarer han som følger:

- Jeg tenkte at det var et dårlig uttrykk, for det skjer ikke snikislamisering i Norge.

- Sa du ifra til Siv Jensen om at du synes det er et dårlig begrep?

- Jeg kommenterer ikke samtalene som vi har, men jeg har gitt mine tilbakemeldinger internt.

Ikke strategisk

- Hvorfor ventet du til etter valget med å klargjøre hva KrF mener om dette begrepet?

- Jeg sa tydelig ifra også i valgkampen.

- Så du mener du har var tydelig frampå med dette budskapet også i valgkampen?

- Ja, men som jeg sa i min tale: Alle partier har et ønske om at andre partier skal fokusere på sin politikk, sine saker. Det er fokus på KrFs politikk som gjør at velgere stemmer på oss.

- Så det var en strategisk tanke bak?

- Nei, men dette var viktig for meg: Både å si ifra og ha fokus på de politiske løsningene, sier han.

Syria-barn

Etter å ha slått ned stolper rundt Frps bruk av begrepet snikislamisering og skrytt av at Norge ligger i europatoppen når det gjelder å ta imot kvoteflyktninger, gikk han over til å snakke om behovet for inkludering av nyankomne og det han mener er et soleklart ansvar for å hente hjem norske Syria-barn.

- Disse ungene vokser opp under forhold som ingen unger burde vokse opp under. Som har foreldre som har gjort forferdelige ting og deltatt i en terrororganisasjon, som er en av de mest avskyelige verden har sett. Men ungene er uskyldige. og derfor burde ungene komme hjem så raskt som mulig, sa Ropstad.

I likhet med bruken av begrepet snikislamisering er spørsmålet om å hente hjem barn av norske IS-krigere og -sympatisører brennbart i regjeringen. Venstre og KrF står også her steilt imot regjeringspartner Fremskrittspartiet.

- Når får du gjennomslag for å hente Syria-barna hjem?

- Vi har hentet hjem fem foreldreløse barn som vi prioriterte først, og vi har tilbudt fireåringen som er syk, nødvendig helsehjelp og sagt at han kan komme til Norge. Så jobber KrF for å få gjennomslag for at alle barna skal hjem.

- Viktig sak

KrF-lederen er under press fra sine egne for å vinne fram i saken om Syria-barna og sier det er en viktig sak for partiet.

- Norge har et ansvar. Dette er barn som er uskyldige.

- Hva er vitsen med å sitte i regjering hvis dere ikke lykkes i en sak som er så viktig for dere?

- Hvis du fulgte med på talen min, så får KrF betydelige gjennomslag innen bioteknologi, menneskeverd, familiepolitikk, tros- og livssynspolitikk, landbruk og utvikling. KrF utgjør en forskjell, og jeg har tro på gjennomslag, sier han.

Parterapi

KrF-lederen innledet talen sin til partiets nest høyeste organ med å vise til at regjeringen i øyeblikket ser ut til å trenge en parterapeut eller to.

- Kjære kristendemokrater. Noen fikk kanskje med dere at jeg i valgkampen fikk lov til å gå ut med en lekkasje om at KrF hadde fått gjennomslag for å bruke 30 millioner kroner på å forhindre samlivsbrudd. Så er det noen som har påpekt at regjeringen kanskje hadde trengt et samlivskurs selv, sa Ropstad.

- Hvordan har det vært å stå på litt på utsiden av slagene mellom Frp og Venstre om bompenger og snikislamisering?

- Jeg opplever at vi samarbeider godt og finner gode løsninger...

- Det ser ikke sånn ut?

- Nei, det er jeg enig i. Men vi finner gode politiske løsninger. Og der har jeg bidratt på min måte, sier han.

- Ikke et sted å være

KrFs landsstyre møtes et drøyt år etter at Knut Arild Hareide kastet partiet ut i et retningsvalg som etter få måneder sendte ham selv ut av partilederstolen og KrF inn i regjering med Frp.

Møtet er også det første etter valget, der KrF endte på 4 prosent. Ropstad skrøt av innsatsen i valgkampen, men la ikke skjul på at resultatet er langt under pari.

- 4 prosent er ikke et sted å være for et parti som som har mye større ambisjoner. Og det er farlig nær sperregrensa, sa han.

I talen kom KrF-lederen også med en budsjettlekkasje: 150 millioner kroner skal settes av til et eget bistandsprogram som skal forhindre menneskehandel, av Ropstad beskrevet som «vår tids slaveri».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer