Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snikksnakk fra Norman

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den selverklærte ikke-formalisten Victor Norman kan også være ytterst formalistisk når det er noe han ikke vil. Hans svarbrev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om at pionerdykkerne i Nordsjøen ikke kan få erstatninger fra Statens petroleumsforsikringsfond, er en oppvisning i juristeri. Vi bestrider ikke at dette fondet kan være feil adresse for erstatningskravet, men beklager at brevet fra statsråd Norman ikke forholder seg ordentlig til det vesentlige, nemlig sakens realiteter og forhistorie. Brevet fra statsråden mangler en erkjennelse av fellesskapets ansvar som ville ha skåret gjennom det byråkratiske snikksnakk som er en ny fornærmelse mot denne gruppa arbeidstakere med helseskader.
  • Pionerdykkerne i Nordsjøen står i en solid tradisjon av storsamfunnets formalistiske gjerrighet overfor mennesker som en gang risikerte liv og lemmer for å gjøre en jobb. Der står dykkerne sammen med krigsseilerne, som også ble offer for byråkratisk paragrafrytteri i årevis.
  • Nå ser vi for oss at statsråd Norman innvender at vi ikke kan ha lest og oppfattet at han lover dykkerne erstatning etter politiske prinsipper som skal nedfelles i en stortingsmelding til sommeren. Det har vi altså oppfattet, men vet at så skal stortingsmeldingen sendes på høring, vedtas og deretter belegges med forskrifter før individuell behandling kan komme i gang etter søknad. Og det vil gå vinter og vår.
  • Feilen med Victor Normans brev er at statsråden og hans departement ikke erkjenner at dette er en gammel sak som allerede er blitt trenert i årevis med fraskrivelse av ansvar, påberopelse av behov for nye undersøkelser, bestridelse av fakta og så videre. Vi hadde håpet at Norman nå hadde innrømmet at dykkerne mistet helsa på jobben, etter at de ble unntatt fra de statlige regler for arbeidsmiljø og sikkerhet slik at de kunne utføre en risikabel, men avgjørende jobb som bidro til å gjøre Norge rikt. Det fortjener de skikkelig erstatning for.
  • Nå.