Snikmorderens ofre

Det første politiet spurte seg: Hva har snikskytterens ofre til felles?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju er drept og to såret av en eller flere snikskyttere i Washingtons forsteder den siste uka. Etterforskerne strever med å bygge en profil av en mulig seriemorder og har fra første øyeblikk spurt seg hva ofrene har til felles.

- Tilsynelatende lite, skriver New York Times. Det styrker mistanken om at morderen velger sine ofre tilfeldig, noe som igjen forsterker frykten i nabolagene der døden har rammet. - På feil sted til feil tid, er forklaringen på hvorfor de sju er drept.

Seks menn og tre kvinner er rammet av snikskytteren.

Fire av dem er hvite, tre svarte og en er opprinnelig fra India. Det siste offeret har det foreløpig kommet lite informasjon om. Det yngste offeret er 13, det eldste 72.

 • James D. Martin, den første som ble skutt, var analytiker ved statens Administrasjon for havforskning og atmosfære. Han ble skutt på parkeringsplassen utenfor Shoppers Food Warehouse i Wheaton klokka 6.05 onsdag morgen for åtte dager siden. 55-åringens 11 år gamle sønn går på skole i Washington.
 • James L. Buchanan (39), med kallenavnet Sonny, jobbet som frivillig for ungdomsklubben i Montgomerey County, en rik kommune utenfor hovedstaden. Gartneren ble skutt mens han klippet plenen utenfor et forretningsbygg i Rockville klokka 7.41 torsdag morgen.
 • Prekumar Walekar hadde akkurat fått moren sin til USA da hun satte i gang med å skaffe Prekumar en kone. Valget falt på en ung kvinne i India og paret giftet seg i 1976, to dager etter at de møttes første gang. Walekar arbeidet som drosjesjåfør da han ble offer nummer 3 mens han fylte bensin på drosjen klokka 8.12. torsdag morgen.
 • Sarah Ramos fullførte første år som jusstudent i hjemlandet El Salvador, men flyttet til USA for tre år siden. Hun vasket hus og sto for familiens hovedinntekt mens mannen lærte seg engelsk og sønnen gikk på grunnskolen. Ramos (34) ble drept ved postkontoret i Leisure World klokka 8.37 torsdag. Rett etter så et vitne en hvit varebil forsvinne raskt fra postkontorets parkeringsplass.
 • Lori Ann Lewis-Rivera ble det femte drapsofferet. Hun kom til Washhington fra Mountain Home i Idaho sommeren 96. Hun arbeidet

  som dagmamma i en familie og var gift med Nelson Rivera, en innvandrer fra Honduras. Lori Ann støvsugde bilen sin da hun ble skutt på en Shell-stasjon i Silver Spring i Kensington kokka 9.58 torsdag.

 • Pascal Charlot ble 72 år. Han bodde i nordvestre Washington, rett over delstatsgrensa fra Silver Spring i Maryland, i et rekkehus med kone og stesønn. Naboer beskriver ham som en munter håndverker. Charlot ventet på bussen mensw han ventet på bussen klokka 21.15 torsdag. Han er det eneste antatte offeret for seriemorderen som er skutt om kvelden.
 • På ettermiddagen fredag ble en 43 år gammel kvinne skutt på en parkeringsplass i Fredericksburg i Virginia. Småbyen ligger 12 mil sør for Washington. Kvinne overlevde. Det samme gjorde en 13 år gammel gutt som ble truffet da han steg ut av tantens bil utenfor skolen i Bowie mandag klokka 8.09.
 • I går kveld i 20-tida ble en mann drept mens han fylte bensin i Manassas, 40 kilometer fra Washington. En hvit bilmed to menn skal ha blitt observert etter drapet.

  Alle ofrene ble skutt med et enkelt skudd fra en rifle. Drapsmannen er nødvendigvis ikke en skarpskytter av den grunn. Politiet sier til BBC at man med morderne våpen kan treffe et offer 100 meter unna.

  Snevrer inn gjerningsmannen


  Det eneste ofrene tilsynelatene har til felles er geografien:

  Åstedene for de fem første drepene ligger bare noen kilometer fra hverandre i Washingtons forsteder i Maryland. Det sjette offeret ble drept på et gatehjørne i Washington, nærmere statsgrensa til Maryland.

  To av ofrene er drept på bensinstasjoner.

  Geografiske profiler av drapsmenn tyder på at kriminelle har en tendens til å jakte på offer i områder de er kjent i. Av samme grunn som at mange av oss handler i butikker vi kjenner.

  Vanligvis unngår gjerningsmenn områder nær eget hjem, hvor de kan bli gjenkjent. Ekspertene bruker computere og kart for å snevre inn området der det er sannsynlig at drapsmannen bor ved å anslusere åstedene.

  Hvert mord gir etterforskerne bedre mulighet til å plassere drapsmannen geografisk.

  - Det er et tragisk faktum. Jo flere som dør, desto lettere er det å finne drapsmanne, sier Andreas Olligschlaeger til BBC. Han er sjef for TruNorth Data Systems, som lager software for å analysere kriminelles profil.

  Om politiet mener drapsmannen bor innenfor et område av 25 kvadratkilometer mener ekspertene de kan snevre dette ned til et fåtall gater.

  Selskapet hevder at georafiske profiler har vært med på å løse omkring halvparten av de 450 sakene der slik programvare har blitt brukt. De håper nå at snikskytteren i Washington kan bli med i denne statistikken.

OFFER:</B> Margaret Walekar, til venstre, og ektemann Premkumar Walekar. Bildet er fra 2001. Mannen ble drept mens han fylte bensin 3. oktober.
<B>OFFER:</B> Sarah Ramos, 34, ble utenfor et postkontor i Silver Spring 3. oktober.
OFFER:</B> Pascal Charlot, 72, fra Washington er snikskytterens eldste offer. Også han ble drept 3. oktober.
<B>OFFER:</B> James D. Martin, 55, ble skutt og drept 2. oktober på en parkeringsplass utenfor en dagligvarehandel.