Full strid om domstolene på Stortinget

- Sniknedleggelse

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen anklages for ikke å skjønne hva han går med på, mens de rødgrønne partiene beskrives som konspiratoriske. Kampen om domstolene drar seg til på Stortinget.

STRID: De rødgrønne partiene sier nei til regjeringens forslag om domstolsreform og frykter tingretter vil bli nedlagt. Det avviser Fremskrittspartiet som helt uaktuelt. Her fra Bergen tingrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB
STRID: De rødgrønne partiene sier nei til regjeringens forslag om domstolsreform og frykter tingretter vil bli nedlagt. Det avviser Fremskrittspartiet som helt uaktuelt. Her fra Bergen tingrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- Dersom Frp snur og raserer tingrettene i Norge for å oppnå noen færre flyktninger eller en bomstasjon mindre, vil det bekrefte inntrykket mange dessverre har av politikere som upålitelige, tordner Senterpartiets Jenny Klinge.

- For før sommeren var det ingen tvil om at Amundsen ville berge tingrettene. Nå prøver han å sno seg vekk fra hele enigheten ved heller å snakke om å slå sammen rettskretsene, som om det ikke skulle være noe problem, fortsetter hun.

Saken handler om den nye domstolsstrukturen som regjeringen vil etablere. Det rødgrønne flertallet i justiskomiteen besluttet at saken først skulle behandles på nyåret, men presidentskapet grep inn og slo fast at den skal sluttføres nå.

De rødgrønne frykter at flere av landets mindre tingretter blir nedlagt som et resultat av reformen, som Frp nå altså kan komme til å støtte likevel.

Vil forhandle

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen forsvarer det de rødgrønne beskriver som en uheldig hastebehandling av domstolsreformen på Stortinget. Helt innafor, sier han.

- Det var de rødgrønne som ved hjelp av komitéleders dobbeltstemme avgjorde at saken burde behandles på nyåret. Vi mener det er naturlig å se denne saken i sammenheng med statsbudsjettet. At det ble utfallet, er jo naturlig når Stortinget er sammensatt sånn som det er, sier Amundsen til Dagbladet.

Frp-profilen som selv har vært ansvarlig statsråd på feltet, understreker at partiets stortingsgruppe ennå ikke har tatt stilling til domstolsreformen.

- Men vi har sagt at vi er villig til å forhandle med regjeringspartiene. Da forventer vi jo selvsagt å få noe igjen for det.

- Mener du at dere kan bli med på det regjeringen foreslår mot å få uttelling på andre områder i budsjettforhandlingene?

- Det er jo helheten som avgjør. Så er det jo opp til regjeringen å vurdere hvor viktig denne saken er, når man for eksempel sammenlikner med andre saker innen justisfeltet, sier Amundsen.

Bakgrunnen for saken er et forslag fra Domstolskommisjonen, som i fjor gikk inn for et drastisk kutt i antall tingretter i Norge.

Kommisjonens forslag var å redusere antall rettskretser fra dagens 60 til bare 22 og samtidig halvere antall rettslokaler. Men dette mente regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre var å gå for langt. De tre partiene har i stedet foreslått å beholde alle rettslokalene, men redusere antall rettskretser til 22.

- Sniknedleggelse

Arbeiderpartiets Lene Vågslid som leder Stortingets justiskomité, mener det nå er all grunn til uro blant landets tingretter.

- Dette er helt klart en sniknedleggelse av våre tingretter. Dagens selvstendige tingretter, som er spredd utover landet, tømmes for kompetansearbeidsplasser, mens 22 tingretter mer sentralt plassert vil styrkes med folk. Det samme gjelder jordskifterettene, sier Vågslid.

- Dette var Amundsen og jeg i vår enige om at var svært problematisk. Hva som har skjedd med han i løpet av sommeren må man undres over, fortsetter hun.

Ap-representanten sier Ap, Sp, SV og Frp lokalt feiret med kake da enigheten ble presentert i vår.

- At Frp nå åpner for å bryte enigheten er å kaste blår i øynene til alle de som feiret i vår, sier hun.

- Vil ikke skje

Per-Willy Amundsen åpnet i et intervju med Helgelands Blad nylig for å diskutere endringer av de såkalte rettskretsene. Men at dette i praksis vil innebære nedleggelse av tingrettene, avviser han bestemt.

- Ingen tingretter skal legges ned. Det er uaktuelt for Frp. Det kommer ikke til å skje. Og det er heller ikke noe som diskuteres nå, sier Amundsen til Dagbladet.

Han mener det er konspiratorisk å trekke en slik slutning.

- Jenny Klinge trekker åpenbart og beviselig klare feilslutninger når hun mener det å slå sammen rettskretser er det samme som å legge ned tingretter.

Han mener regjeringen kunne ha slått sammen tingretter uten å involvere Stortinget og anfører at de er tryggere nå - med Frps hjelp.

- Regjeringen kunne ha gjort dette på egen kjøl. Men når Stortinget nå involveres, vil det bli tydelig uttrykt at alle tingretter skal bestå, sier han og fortsetter:

- Sp er mer opptatt av at administrative grenser skal være som de er, enn å sikre gode tjenester nær folk. I dag er det flere tingretter som nær sagt ikke har livets rett fordi det føres for få saker der. Nye rettskretser vil kunne gjøre at disse tingrettene får flere saker til behandling, noe som vil øke deres berettigelse.

Skjønner ikke

Jenny Klinge i Senterpartiet mener Amundsens uttalelser viser at han ikke skjønner hva som står på spill, noe hun mener dokumenterer at Frp hadde hatt gått av å bruke mer tid på saken.

- Det Amundsen sier nå er skremmende likt hvordan Høyre og justisminister Mæland prøver å framstille virkeligheten – ved å vrenge på den. Slår man sammen rettskretser, slår man sammen tingretter. Så enkelt og så vanskelig er det. Det kan være flere rettssteder i en rettskrets, men bare en tingrett. De tingrettene som mister sorenskriveren og tingrettsstatusen blir underavdelinger under den ene tingretten som består i en sammenslått rettskrets, sier Klinge.

Hun sier hun håper Amundsen og Frp holder fast ved hva de sa før sommeren og at de er med på å berge tingrettene.

- Den beste måten å sikre en god behandling av saken i Stortinget på, er at justiskomiteen får langt bedre tid enn det regjeringspartiene nå legger opp til, med sluttdato allerede 24. november, sier Klinge, som er saksordfører for saken.

Hun mener presidentskapet tvinger flertallet i komiteen til å kjøre en viktig sak igjennom på uforsvarlig kort tid. De rødgrønne ville sette fristen for å avgi innstilling til slutten av februar.

Ikke overrasket

Da Klinge overfor NTB i forrige uke uttrykte bekymring for det hun opplever som en hastebehandling av domstolsreformen, slo Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich fast at han ikke var overrasket.

- Det er helt naturlig argumentasjon for et parti som aldri har ønsket seg en domstolsreform, og som ønsker å utsette den ved hver eneste sving. De har forsøkt å stoppe alle reformer de siste åra. Dette er ikke noe unntak, sa han til NTB.

Han forklarer at regjeringspartiene og Frp ønsket frist i november for å få behandlet domstolsreformen sammen med statsbudsjettet.

- Regjeringen har lagt fram et forslag til statsbudsjett som forutsetter at det gjøres endringer i domstolsstrukturen. Da er det helt naturlig å behandle domstolsreformen og justisbudsjettet samlet, påpeker han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer