Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snikskytter dødsdømt foran sin egen grav

Opprører i Aleppo: - Tiden for advokater er over.

TILFANGETATT POLITIMANN: Dette bildet viser en politimann som ble tatt til fange av opprørere i Aleppo i går. Foto: EMIN OZMEN / SABAH PRESS / AFP / NTB Scanpix
TILFANGETATT POLITIMANN: Dette bildet viser en politimann som ble tatt til fange av opprørere i Aleppo i går. Foto: EMIN OZMEN / SABAH PRESS / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra den borgerkrigsrammede byen Aleppo kommer det stadig flere rapporter om at opprørerne gjennomfører summariske henrettelser av personer som er mistenkt for å slåss for Assad-regimet.

Improvisert rettsak En opprører ved navn Ahmed fortalte Reuters at en snikskytter som ble tatt av opprørerne ble skutt på stedet. Snikskytteren fikk en improvisert rettsak like ved graven der han senere ble begravet.

- Vi tok ham med rett til graven, og etter å ha hørt vitnemålene skjøt vi ham, sa Ahmed til Reuters.  

Noen få vitner var nok til at opprørerne dømte snikskytteren til døden.

- Kulturen med advokater er over. Jeg mener, en fyr som det der, hva mener du skjebnen hans burde blitt, sa Ahmed.

Fordømmelser En video av summariske henrettelser gjennomført at opprørerne lekket ut på internett i dag. Henrettelsene blir fordømt at en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

Human Rights Watch har uttalt at henrettelsene kan være krigsforbrytelser, ifølge BBC.

Også Russland fordømmer drapene. Russlands utenriksminister Gennadij Gatilov sier at drapene beviser at begge partene i den syriske konflikten begår menneskerettighetsbrudd, ifølge NTB. - Det vil være nyttig om vestlige og arabiske politikere ser på situasjonen i Syria fra denne vinkelen også, sier han.
Opptrapping Samtidig som syriske regjeringsstyrker setter inn jagerfly mot opprørsstyrkene i Aleppo, rapporterer nå FN-observatører at opprørshæren har tatt i bruk stridsvogner i kampen om byen, melder NBC.

Tidligere i dag meldte den amerikanske tv-stasjonen at opprørerne har fått bakke-til-luft-raketter fra Tyrika. Bakke-til-luft-raketter kan brukes både mot helikoptre og mot panserkjøretøy. Det er ikke kjent hvem som har forsynt opprørshæren med stridsvognene.

Begge sider bruker dermed stadig tyngre skyts. Opprørerne er nå i langt bedre i stand til å motstå regjeringsstyrkenes tunge våpen, og styrkeforholdet mellom partene kan ha forskjøvet seg i regjeringens disfavør.

-Dypt bekymret Talsperson for FN-observatørene i Syria Sausan Ghosheh sa i dag at observatørene er «dypt bekymret over de harde kampene som pågår i Aleppo».

- Vi har mottatt rapporter om bruk av tunge våpen, inkludert stridsvogner og maskingeværer så vel som artilleri. I går fikk vi for første gang melding om skudd fra jagerfly, sa hun.
 
200 000 har flyktet Mer enn 200 000 mennesker har flyktet fra Aleppo siden kampene startet, ifølge FN. Mange skal også ha søkt tilflukt i skoler og andre offentlige bygg.

- Folk er livredde, sier biskop Antoine Audo på telefon fra Aleppo til Los Angeles Times. De frykter en situasjon som blir stadig mer voldelig og usikker.

Mange av flyktningene har tar seg mot grensa til Tyrkia, hvor flere titusen syrere allerede har søkt tilflukt i teltleire satt opp av tyrkiske myndigheter.

KAMUFLERER STRIDSVOGNENE: Opposisjonsstyrker kamuflerer stridsvogner de har tatt fra regjeringshæren. Bildet ble tatt i går. Foto: Obeida Al Naimi / REUTERS / NTB Scanpix
KAMUFLERER STRIDSVOGNENE: Opposisjonsstyrker kamuflerer stridsvogner de har tatt fra regjeringshæren. Bildet ble tatt i går. Foto: Obeida Al Naimi / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media