Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snill gutt - slem musikk

«Jeg er ikke sikker på å om legalisering er den beste måten å gå fram på.» Chris Cornell om narkotika. LONDON (Dagbladet): Politisk korrekthet og punkere går dårlig sammen, skulle man tro, men vokalisten i Soundgarden, Chris Cornell (31), er begge deler. Han leder et av de mest egenartede amerikanske bandene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soundgarden gir i mai ut albumet «Down on the Upside». Plata, i likhet med tittelen, er full av kontraster, fra tungrock til lyriske stykker inspirert av blues.

Punker

Chris Cornell er i London for å lansere plata. Hans svarte hår stritter ut i ren punkestil, og han innrømmer at han er inspirert av det han kaller postpunk, som ikke fikk den populariteten den fortjente.

Soundgarden var lenge en undergrunnsgruppe for de spesielt interesserte, men den forrige plata «Superunknown» gjorde at bandet ble kjent overalt. Den solgte i fem millioner eksemplarer, og nå håper Cornell og hans kolleger at «Down on the Upside» vil gjøre det like bra.

Korrekt?

Soundgarden er blitt karakterisert som politisk korrekte fordi de er imot rasisme, sexisme og voldsbruk.

Chris Cornell har ikke lyst å bli plassert i en bås, men innrømmer at det er noe i denne karakteristikken.

- I 1990-åra må du være politisk korrekt, men det betyr ikke at du skal finne deg i hva som helst.

- Hvis jeg blir antastet av en homse og dytter ham bort, vil det bli kalt sexisme. Hvis en kvinne dytter meg bort av samme grunn, kalles det ikke sexisme. Det er ikke logisk, sier Cornell.

Bandmedlemmene er opptatt av det som skjer i samfunnet, men de driver ikke noen forkynnelse.

- Du har en sang som kalles «Boot camp»?

- Den er om leirer hvor du trener opp soldater til å bli lydige, underdanige og gjøre hva de får ordre om. Ofte har jeg følt at samfunnet gjør det samme med oss. Du skal innordne deg.

Narko

- Det vært mye diskusjon om legalisering av narkotika etter at Sting sa det er veien å gå for å komme kriminaliteten til livs. Kommentar?

- Jeg er ikke sikker på å om legalisering er den beste måten å gå fram på. Hvis regjeringene kontrollerte salget, slik de kontrollerer alkohol- og sigarettsalg, ville det trolig bli færre dødsfall på grunn av overdoser av heroin. På den andre side vil de kriminelle finne nye og mer spennende stoffer som de kan selge illegalt, eller de kan selge narko billigere enn staten som vil ha avgifter på det. Jeg tror aldri du blir kvitt kriminaliteten, mener Cornell.

Men han vil ikke kaste seg inn i debatten omkring legalisering av narkotika. Han summerer sitt syn opp slik:

- Hver enkelt får tenke sjøl. Det viktigste er å sette et eksempel. Det vil folk legge merke til. Man skal ikke dytte holdninger på andre, men vise hva man står for.