Fiffig bedrageri: Sendte ofrenes penger til ektemannens konto

«Snill» hjelper lurte eldre mann trill rundt. Nå er hun dømt til fengsel for millionbedrageri

Fikk ni måneders fengsel for å ha bedratt venninne og eldre mann for 1,3 millioner kroner.

UTSPEKULERT: Kvinnen til venstre på bildet er dømt til fengsel i ni måneder for å ha bedratt ei venninne og en eldre mann. Pengene gikk til ektemannens (t.h.) konto. Foto: Privat
UTSPEKULERT: Kvinnen til venstre på bildet er dømt til fengsel i ni måneder for å ha bedratt ei venninne og en eldre mann. Pengene gikk til ektemannens (t.h.) konto. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bedrageriene som den nå 42 år gamle kvinnen nylig ble dømt for i Asker og Bærum tingrett, er fra åra 2011-2013.

Ifølge dommen fikk hun i dette tidsrommet overført 1,3 millioner kroner av bedrageriofrenes penger til samboerens eller sine egne kontoer.

«Handlingene har til dels vært utspekulerte, og innebærer grove tillitsbrudd mot de fornærmede», står det.

Nå er kvinnen dømt til ni måneders fengsel for bedrageri, etter en betydelig strafferabatt fordi sakene har blitt liggende i opptil to år og seks måneder hos politiet. Ektemannen er dømt til fengsel i åtte måneder for underslag.

Dommen er anket.

Lurt trill rundt

Den nå 85-årige mannen nøt tilsynelatende godt av en oppsiktsvekkende hjelpsomhet: Vareinnkjøp, betaling av regninger, henting av post og til og med handling av gaver til barnebarn var noen av tjenestene den nå bedrageridømte kvinnen stilte opp med.

At det ga henne anledning til å skaffe seg mannens passord og kodebrikke, tenkte han neppe på. Tilliten kostet ham over 900 000 kroner.

Bedragerioffer nummer to, Sølvi Henriksen Lervik, har tidligere fortalt i Dagbladet om hvordan hun ble lurt trill rundt av sin tidligere venninne, som blant annet utga seg for å være advokat. Nå er hun lettet over dommen - men irritert over at etterforskningen tok så lang tid.

- Det er kjempebra, men skulle ha vært gjort for lenge siden, sier Lervik til Dagbladet.

Politiet beklaget nylig i Dagbladet at etterforskningen trakk slik ut.

- Fikk livet invadert

- Det oppleves som at noen har invadert livet ditt, og tømt det, og kastet bitene rundt omkring, sa Sølvi Henriksen Lervik til Dagbladet i 2015.

Da hadde hun vunnet fram mot kvinnen i et privat søksmål, og fått tilkjent 478 000 kroner i erstatning. Overfor Lervik hadde kvinnen utnyttet et velsmurt snakketøy til å få tilgang på passord og private opplysninger.

Selv om hun hittil ikke har fått erstatningen hun har krav på, har ikke Lervik gitt opp å få inn pengene.

- Hvis de noen gang kommer i en posisjon der de har midler, skal jeg ha pengene mine tilbake. Jeg har ingen interesse av å gi henne pengene, sier Sølvi Henriksen Lervik til Dagbladet.

Har anket dommen

- Dommen er påanket, sier ektemannens forsvarer Hans Petter Klevenberg Haugen til Dagbladet.

Han opplyser at også kvinnen har anket. Dagbladet har ikke fått kontakt med kvinnen eller hennes forsvarer Tor Kjærvik.

I dommen fra Asker og Bærum tingrett går det klart fram at dommerne ikke har festet særlig tillit til ekteparets forklaringer.

Utbetalingene på 900 000 kroner til ektemannen fra den nå 85-årige mannen har kvinnen forklart med en muntlig «overenskomst» om å gi henne gaver/godtgjørelse for å ha brukt så mye tid på å hjelpe ham.

«Hele hennes forklaring om overenskomsten fremstår oppkonstruert og usannsynlig», heter det i dommen fra Asker og Bærum tingrett.

Mye av pengeoverføringene fra Lervik hevdet ekteparet var tilbakebetaling av et udokumentert lån på 300 000 kroner - noe retten heller ikke trodde.