Snillest i klassen

Thomas Thendrup (34) hadde rulleblad. Men kolleger og venner kan ikke fatte at storebroren Johnny (40), skulle ende opp som brutal bankraner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Rørleggeren og trebarnsfaren levde tilsynelatende et vanlig familieliv på Lørenskog i Akershus. Inntil seinsommeren 2003 - trekvart år før NOKAS-ranet - jobbet han på søppeltømmerbil i Oslo.

I dag vil Johnny fortelle sin historie til Stavanger tingrett. -  Han var en veldig pliktoppfyllende og flink kar. Alltid blid. Sympatisk. Det var et sjokk å lese at han var involvert i NOKAS-ranet. Han virka absolutt ikke som noen hardbarka banditt, sier hans sjef Lasse Hoff, eier av Hoff Transport.

-  Gærne folk

-  Johnny var den snilleste gutten i klassen, sier Manuell, som gikk i klasse med ham på Rommen ungdomsskole på Stovner.

De holdt en viss kontakt, blant annet gjennom å trene styrkeløft sammen. Da Manuell trengte en kollega på søppelbilen, spurte han Johnny, fordi han hadde førerkort klasse II. Han jobbet på bilen i rundt ett år. Men seinsommeren 2003 dukket han plutselig ikke opp på jobb. Han svarte heller ikke på telefon. Trekvart år seinere deltok han i norgeshistoriens største ran - ble selv skutt i underlivet av politiet, og trodde han skulle dø av skadene.

-  Jeg tror Johnny bare havnet sammen med litt gærne folk, sier Manuell.Også den nærmeste familien skal ha blitt sjokkert.

Johnny Thendrup fikk for flere år siden en spritsmuglerdom.

Ellers er rullebladet reint. Han har kjørt motocross-sykkel, som en hobby. At han sto på kommunevalglista til Vidar Kleppes parti Demokratene i Akershus i 2003, skyldes at svigerfaren lurte ham med på lista.

Dømt for ran

Johnny Thendrup skal ikke være spesielt interessert i politikk. Demokratene er for øvrig tilhenger av straff etter en amerikansk modell, som trolig ville ha satt lillebroren Thomas i fengsel til han var gammel og grå dersom den var blitt innført i Norge. For selv om lillebroren også får ungdoms-skussmål som «en stille og snill gutt», har han seks dommer på rullebladet.

I 2001 ble han dømt til fire års fengsel for ran av en pengetransport knyttet til Sparebankens NORs filial i Bogstadveien i Oslo. Også nå NOKAS-tiltalte Metkel Betew deltok i ranet, der de fikk med seg nesten én million kroner.

Redder lillebror?

Thomas Thendrup skal være én av David Aleksander Toskas beste kamerater. Det skal ha vært Toska som 2-3 uker før ranet av NOKAS spurte Johnny om å delta i ranet.

-  Jeg ble spurt om å være med på et enkelt ran som skulle gi ti millioner kroner i utbytte, og være over på 6-8 minutter. Jeg ble blendet av fristelsen og sa ja, har han forklart politiet.

Han erkjenner ikke skyld for at politimannen Arne Sigve Klungland ble drept. Han sier han vet hvem som avfyrte de dødelige skuddene, men nekter å røpe navn.

Slik knyttes de til ranet:

• Johnny Thendrup ble under ranet skutt i låret/underlivet av politimannen Erik Håland.

• Ranstiltalte Dan Pettersen har sagt at brødrene Thendrup oppholdt seg i dekkleiligheten i Nedre Dalgate i Stavanger etter ranet.

• Under balkongen hjemme hos Johnny Thendrup fant politiet sigarettsneiper. DNA fra disse, tomflasker i en pose på trappa, matchet med blodfunn i dekkleiligheten.

• Funn av Johnny Thendrups DNA på MP5 (maskinpistol) i en våpenbod i Drammen.

• Funn av Thomas Thendrups DNA i en hanske blant ransutstyret funnet i fiskeskøyta «Gamle Henningsvær».

Dette er deres forklaring:

• I avhør 25. august tilsto Johnny Thendrup ranet, men ikke skyld for at politimannen Arne Sigve Klungland ble drept. Vil ikke navngi øvrige ranere.

• Thomas Thendrup har ikke latt seg avhøre. Han nekter for å ha deltatt i ranet. Det er knyttet spenning til hva den første av de «tause» tiltalte vil fortelle - stilt overfor Stavanger tingrett.

VIL REDDE LILLEBROR: Thomas Thendrup (bildet) - som ennå ikke har sagt et ord til politiet - knyttes til ranet gjennom en vitneobservasjon og et DNA-funn inne i en hanske. Det er nå knyttet spenning til om storebror Johnny vil ta på seg ansvaret for at hansken havnet blant ransutstyret - og slik forsøke å redde sin lillebror fra en dom.