Snipp, snapp, snute...

En halv time før midnatt var det klart: Statsminister Kjell Magne Bondevik er ute av norsk politikk etter 36 år. Han legger hele skylda på Carl I. Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en thriller av en valgvake hvor det flere ganger svinget mellom rødgrønt og borgerlig flertall innså Bondevik og regjeringspartiene at slaget var tapt.

Før valget sa Bondevik at det på valgnatta ville bli vinn eller forsvinn.I oktober, etter at statsbudsjettet er lagt fram, vil Bondevik overlate makten til Jens Stoltenberg.

Det ble forsvinn.

Han har gjort alt i norsk politikk: Han har vært partileder, parlamentarisk leder, utenriksminister og statsminister i alt sju år, i to regjeringer. Han har sagt at han personlig har fått langt flere oppgaver enn han noen gang hadde drømt om, men politisk har han ønsket å gjøre mer, ikke minst for de fattige.

Bondevik kom inn på Stortinget første gang i 1969. Året etter giftet han seg med Bjørg. Hun har altså vært gift med politikken. Nå får trolig hun, barna og barnebarna se mer til han. Kollegene i regjeringspartiene må nå klare seg uten Bondevik.

Avviser Frp

Bondevik avviser kategorisk et nærmere samarbeid med Frp, tross Frp\'s kjempeframgang.

-  Vi går ikke i allianse med et parti som vil kutte i hjelpen til verdens fattigste, sa Bondevik da han kom til KrFs valgvake ved halv ellevetiden i går kveld. Han sa imidlertid at Frp\'s økte størrelse vil gi økt innflytelse i Stortinget.

 FARVEL:  Nå er det definitivt over for en av landets markante politiske figurer. Statsmenister Kjell Magne Bondevik må se et elendig KrF-resultat i øynene og overlate roret til Jens Stoltenberg og de rødgrønne. Foto: Bjørn Langsem
FARVEL: Nå er det definitivt over for en av landets markante politiske figurer. Statsmenister Kjell Magne Bondevik må se et elendig KrF-resultat i øynene og overlate roret til Jens Stoltenberg og de rødgrønne. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Da Dagbladet tidligere på kvelden spurte Bondevik om Hagens «oppsigelse» av Bondevik valgkampen har ødelagt for den ikke-sosialistiske siden, svarte Bondevik dette:-  Ja, Hagens kjør har nok ødelagt en del. Dermed kan Hagen ha oppnådd det motsatte av det han egentlig ønsket. Men det endelige valgresultatet vil vise hvor mye han har ødelagt, sa Bondevik før opptellingen var klar.

KrF-leder Dagfinn Høybråten sier dette:-  Det er ikke noe tvil om at Hagens stadige angrep på Kjell Magne Bondevik har gitt gratispoenger til Jens Stoltenberg.

Statsminister Kjell Bondevik drøyde lenge å komme til KrFs valgvake på den nyoppussede Ekeberg-restauranten i går kveld. KrF-folkene måtte tåle å se at Carl I. Hagen triumferte i TV-ruta, mens den ene dårlige KrF-målingen etter den andre tikket inn.

Dårligst siden krigen

Gårsdagens resultat er et av de dårligste for KrF etter krigen, langt unna resultatet for fire år siden på 12,4 og godt under målsettingen om tosifret resultat i år.

-  Jeg er ikke fornøyd med at vi ikke når målsettingen om ti prosent. Men dette er ikke noe krisevalg for KrF. Vi er nå på et nivå KrF var på 80-tallet og deler av 90-tallet, fortsetter Bondevik

Men flere kjente profiler kan ryke ut av Stortinget, det spøker for Valgerd Svarstad Haugland og nestleder Dagrunn Eriksen. Bakgrunnstallene viser at partiet lekker i alle ender og mest til Ap og Venstre.Det bekrefter fungerende parlamentarisk leder Einar Steensnæs overfor Dagbladet:

-  Venstre har nok tatt en god del av våre velgere, både de som stemmer taktisk og de som føler at Venstre samstemmer bedre med deres politiske syn. Ap har nok også tatt en god del, sier han.

Flere KrF-folk Dagbladet snakket med i går vil ha debatt om KrFs profil.

-  Vi skulle bli tydeligere uten å bli smalere. Når vi også går tilbake i tradisjonelle KrF-fylker, er det et spørsmål om vi har lyktes, sier en regjeringskilde.

Frp-trøbbel

-  Hvordan ser du på mulighetene til å styre videre med et enda sterkere Frp?

-  Det skal jeg si noe om seinere, Frp\'s resultat er en av de sidene ved valget som gir grunn til ettertanke, sier Høybråten, som ikke kan snakke om noen Høybråten-effekt.

Etter Medhaug-sak, katastrofevalg for to år siden, lederskifte og nominasjonsstrid skulle Høybråten gjenreise partiet ved å skjerpe partiets verdiprofil.

Konkret har dette handlet om et klarere nei til EU, og ikke minst tydelig nei mot homoekteskap og rett til adopsjon for homofile.