Enslige mindreårige asylsøkere:

Snittpris: 4342 kr per døgn. 2017-tilskudd: 3282 kr per døgn

Inderøy kommune måtte sette planene om et bofellesskap for enslige mindreårige asylsøkere på vent da de så regjeringens budsjettforslag.

FÅR MINDRE: Norske kommuner får etter alt og dømme mindre penger til å bosette enslige mindreårige asylsøkere, hvis regjeringens budsjettforslag går gjennom. I budsjettet foreslår regjeringen å erstatte en refusjonsordning med en tilskuddsordning med faste satser. Bildet er tatt i en sammenheng ved Hvalstad transittmottak i Asker. Foto: Stein Bjørge / Aftenposten / NTB Scanpix
FÅR MINDRE: Norske kommuner får etter alt og dømme mindre penger til å bosette enslige mindreårige asylsøkere, hvis regjeringens budsjettforslag går gjennom. I budsjettet foreslår regjeringen å erstatte en refusjonsordning med en tilskuddsordning med faste satser. Bildet er tatt i en sammenheng ved Hvalstad transittmottak i Asker. Foto: Stein Bjørge / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Regjeringen vil endre finansieringsmodellen kommunene bruker seg av for å bosette enslige mindreårige flyktninger.

Framfor dagens refusjonsordning hvor kommunene får dekket 80 prosent av utgiftene sine fra staten, vil regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2017 innføre en ordning med faste, årlige tilskudd.

Det kan i praksis medføre en delvis reduksjon i finansieringen, ifølge tall fra Kommunenes arbeidsgiver-, interesse- og medlemsorganisasjon (KS).

De frykter at endringen kan skape mer vegring i kommunene for å ta i mot enslige asylsøkere under 18 år, en gruppe det allerede er vanskelig for staten og få bosatt.

Bofellesskap: 4342 kr per døgn

I perioden fra 2010 til 2015 ble nemlig 80 prosent av enslige asylsøkere under 15 år, bosatt i bofellesskap, ifølge Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Løsningen er en yndet modell for mange kommuner, og blir ansett som fordelaktig både for asylsøkernes skolegang, språkopplæring og generelle integrering i det norske samfunnet. Modellen er også dyr.

I 2012 utarbeidet konsulentselskapet Pwc en rapport for det daværende Barne, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) hvor de blant annet så på døgnprisen på slike bofellesskap i seks norske kommuner. Gjennomsnittlig medianpris var da 4342 kroner per døgn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer