SKLEI AV VEIEN: En brøytebil kjørte utfor veien i Rogaland på tirsdag.  Foto: Gunn Berit Wiik Berg/STRILEN
SKLEI AV VEIEN: En brøytebil kjørte utfor veien i Rogaland på tirsdag. Foto: Gunn Berit Wiik Berg/STRILENVis mer

- Snø er ikke noe hokus-pokus

Meterologer varsler vanskelige kjøreforhold. Og fra nord kommer råd til søringane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvert år kommer snøen som et sjokk og skaper fullt kaos for bilførere i Sør-Norge.

Sjekk værvarselet på db.no/vaer. 

Problemer i sør De siste dagene har snøføret skapt spesielt store problemer i trafikken i Sør-Norge, men ikke i nord.

- Snø er ikke noe hokus-pokus. Man må bare skjønne at det ikke er det samme som asfalt, sier Odd Ivar Olsen meteorologikonsulent i Tromsø.

Han er ikke i tvil om hvorfor det er så mange flere ulykker i Sør-Norge enn i nord.

- Folk nordfra er flinkere til å sko seg etter været. Bruke piggdekk, sier Olsen, og legger til at det også er viktig å planlegge kjøringen etter været og bruke god tid.

Kulderekord Det er ventet opptil 15-20 mm nedbør i store deler av Sør-Norge, som temperaturen vil avgjøre om kommer i form av snø, sludd eller regn.

- Det kommer inn nedbør som snø, men temperaturen skal kraftig opp. I løpet av kvelden vil temperaturen øke i hele Sør-Norge, sier statmeteorolog Inger-Lise Askautrud ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

På Grotli på 872 meters høyde i Skjåk i Oppland registrerte de for første gang i vinter under -30 grader. Askautrud forteller at nettopp Grotli illustrerer temperaturøkningen godt. På Grotli varsles en temperatur på -10 grader i morgen.

- I kystnære strøk vil nedbøren komme som regn, ellers mye sludd. Det vil komme som våt snø i indre strøk, fortsetter hun.

I tillegg har Meteorologisk institutt sendt ut OBS-varsel fordi de venter en sørøstlig sterk kuling til storm utsatte steder på vestlandet. Fra i morgen ventes det sørøstlig opp i full storm i deler av Trøndelag.

- Ta det pent! Statmeteorolog Askautrud advarer mot vanskelige kjøreforhold i Sør-Norge fordi det ser ut til å bli nullføre.

- Det blir kaos når snøen kommer. Vi merket jo det når det kom nå først, og nå er det en ny runde. Kanskje folk har blitt vant med det når det har vært sånn et døgn?

- Men det er viktig å tilpasse farta til nullføret og ta det pent, oppfordrer meteorologen.

- I fjellene vil det komme snøfokk på grunn av sterk kuling eller liten storm. Det vil også gi vanskelige kjøreforhold, sier Askautrud til Dagbladet.

På Østlandet vil mesteparten av snøen komme i løpet av dagen, og gi seg i løpet av morgendagen.

- Fra utpå dagen i morgen vil det bli en overgang til bygevær, og det vil komme kraftige byger på Vestlandet og vest i Agder. Det vil også være kraftig vind på kysten av Rogaland og Hordaland, i tillegg til mye vind i Skagerak-området.

I innlandet vil de få godt med snø.

- Det blir godt med snø i Indre Telemark, Buskerud, Hedmark, Oppland og andre innlandsstrøk. Her er det snakk om 15-20 mm nedbør, som blir 15-20 cm. Oslo og Akershus er på grensa mellom sludd, snø og regn, sier hun.

Nord-Norge er vinneren I resten av landet varsler Askautrud at været kommer til å holde seg relativt bra.

- I Nord-Norge kommer det til å være ganske bra vær. Det er ventet litt snø og fralandsvind i grensetraktene og på vidda, med sørøstlig kuling enkelte steder. Bortsett fra det, ser det ganske greit ut med pent vær, sier hun.

- Det blir mye pent vær i Ofoten, Lofoten og Vesterålen. Det er grensetraktene som får det verste.

Askautrud sier at det heller ikke vil være store endringer i temperaturen i Nord-Norge, bortsett fra at det vil bli mildere i Nordland.

SNØVÆR: Den første snøen i desember. E6 forbi Rygge flystasjon sør for Moss på tirsdag. Foto: Espen Røst / Dagbladet
SNØVÆR: Den første snøen i desember. E6 forbi Rygge flystasjon sør for Moss på tirsdag. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer